Vokaaliyhtye Heinavanker: Keskiajan joulu – O Magnum Mysterium

su 15.12. kello 14.00 - su 15.12. kello 15.00

Virolainen vokaaliyhtye Heinavanker johdattaa kuulijat arkaaisen runolaulun, myyttisten luonnonkansan maailman kuvausten ja virolaisten kansankoraalien sävelin kohti joulun levollista rauhaa. Konsertti toteutetaan Lepohetki-konserttina. Yleisö voi kuunnella konserttia joko penkissä istuen tai joogapatjoilla raukeasti musiikin sylissä leväten. Voit tuoda patjan mukanasi tai lainata sen paikan päältä. Konsertin tuottaa BRQ Vantaa Festival. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Heinavanker:

Ester-Silva Erikson, sopraano

Saale Kreen, altto

Sander Pehk, tenori

Taniel Kirikal, baritoni

Vambola Krigul, basso

Margo Kõlar, tenori ja taiteellinen johtaja

 

Kuten konsertille nimensä antaneessa keskiaikaisessa O Magnum Mysterium -laulussa on myös virolaisissa runolauluissa mukana erilaisia eläimiä, lintuja ja muita mystisiä olioita. Ohjelman runolauluissa esittäytyy virolaisten muinainen maailmankuva, johon alkaa unenomaisesti ilmaantua kristillisiä piirteitä. Kyseessä on omaperäinen katsomus lähetystyön tuloksista, jotka luonnonkansa on suodattanut oman maailmankuvansa kautta. Kansankoraalien tekstit ovat peräisin enimmäkseen luterilaisesta virsikirjasta, mutta sävelmät ovat muuttuneet tuntemattomiksi ja niitä on koristeltu suorastaan virtuoosimaisesti. Laulujen nyt kuultavat puoli-improvisoidut sovitukset ovat yhtyeen tekemiä.


Konsertin tuottaa BRQ Vantaa Festival. Vantaan kaupunki ja Aktiastiftelsen i Vanda tukevat konsertin järjestämistä.

 

Heinavankerin muusikot alkoivat laulaa yhdessä 1980-luvulla Linnamuusikud-studiossa ja toiminta itsenäisenä ryhmänä alkoi vuonna 1996. Nimi Heinavanker (suom. Heinävankkurit) saatiin Hieronymus Boschin (1453-1516) samannimisestä alttarimaalauksesta.

Yhtyeen ohjelmisto perustuu pääosin Hansaliittoon kuuluneen Tallinnan kukoistuskauden kristillisen musiikkiin, keskiaikaisesta gregoriaanisesta koraalista barokkiin. Myös Viron nykymuusikilla on merkittävä asema, sillä useat laulajat ovat säveltäjiä. Lähinnä vokaalimusiikkiin keskittyneellä yhtyeellä on tiivis yhteistyö eri orkestereiden kanssa ja näin ohjelmistossa on myös kirkkomusiikin suurteoksia barokista nykymusiikkiin.

Osa Heinavankerin alkuperäisestä kokoonpanosta jatkaa edelleen yhtyeessä, ja samalla yhtye on integroinut mukaan nuoria laulajia ja pitänyt siten kehitysprosessin käynnissä. Yhtyeen taiteellinen johtaja Margo Kõlar johtaa Eestin Musiikkiakatemiassa elektronisen musiikin osastoa ja on sen ohella myös aktiivinen säveltäjä.

http://heinavanker.ee/


Järjestäjä

BRQ Vantaa Festival