Projet Europe - seikkailu barokin ajan Euroopassa

su 15.9. kello 19.00

Projet Europe - seikkailu barokin ajan Euroopassa Pyhän Laurin kirkko

’Projet Europe’ tarjoilee muutaman barokkisäveltäjän, aikansa kosmopoliitin, musiikkia. He kokivat koko Euroopan työmaanaan. Laulujen tekstit käsittelevät matkustamisen sekä seikkailun vetovoimaa ja kaipuuta siirtyä toiseen todellisuuteen. Ohjelmassa kuullaan Caporalen, Montéclairin, Selma y Salaverden, Händelin, Cestin ja Telemannin musiikkia. Estradilla ovat mezzosopraano Johanna Lönnforsin lisäksi nokkahuilisti Sofia Fernholm, viulisti Anna Pohjola, sellisti Pieta Mattila sekä cembalisti Pilvi Listo. Vapaa pääsy, ohjelma 5 €.

Matkailun vetovoima kasvaa yhä ja maailma pienenee. Mutta todellisuudessa maailma oli pieni jo barokin aikaan. Konsertin säveltäjät olivat aikansa kosmopoliitteja. He elivät kansainvälistä elämää, mikä myös vaikutti heidän sävellystyöhönsä. Esimerkiksi Händel syntyi Saksassa, opiskeli Italiassa ja työskenteli Lontoossa. Siellä myös italialainen Caporale soitti Händelin oopperaorkesterissa. Espanjalaissyntyinen Selma y Salaverde toimi mm. Innsbruckissa ja Venetsiassa. Cestin ooppera L’Orontea oli tavattoman suosittu teos, ja sitä esitettiinkin niin italialaisissa, ranskalaisissa kuin saksalaisissa kaupungeissa. Tämä kertoo vilkkaasta kulttuurivaihdosta jo neljäsataa vuotta sitten.

Haluun matkustaa vaikuttavat aina moninaiset syyt. Muusikoiden ja säveltäjien opiskeluun ja työhön matkustaminen suo ennen kaikkea uusia puitteita, mutta takana saattaa aina olla myös halu paeta olemassa olevaa todellisuutta. Eskapistinen kaipuu vain pois – olipa päämäärä sitten fyysinen paikka tai henkinen tila – on kirjoitettu syvälle ihmisen DNA:han. Tämä näkyy selkeänä konsertin laulujen teksteissä. Cestin aariassa kerrotaan niin suuresta rakkauden kaipuusta, että annetaan hellien tuulien suudella rakastettua. Purcellin An Evening Hymn -laulussa käännytään Jumalan puoleen etsien turvallista levon ja rauhan satamaa. Montéclairin kantaatissa paetaan petollisuuden tuottamaa tuskaa metsän rauhaan ja sitten – kuin seikkaillen läpi tunnekuohujen – mielenrauhaan.

Kuvassa: mezzosopraano Johanna Lönnfors


Järjestäjä

Vanda svenska församling

Katso myös

su 22.9. klo 18.00

Pyhän Laurin kirkko

Barokkia Pyhän Laurin kirkossa, käsikelloyhtye ja lauluyhtye Sonuksen konsertti

Tervetuloa nauttimaan Bachin, Corellin, Purcellin ja muiden barokkimestareiden musiikista! Käsikellojen ja laulun lisäksi konserttivieraita ihastuttaa tanssija Maria Hostikan sulokas barokkitanssi. Käsikelloyhtye Sonus joht. Sanna Helasterä, Lauluyhtye Sonus joht. Hanna Helasterä sekä pianosäestykset Ritva-Leena Tuuli. Konserttiin on vapaa pääsy. Ohjelman (10€) ohella on mahdollisuus ostaa Sonuksen cd-levyjä (ohjelma + levy 20€).
ti 24.9. klo 18.00

Länsimäen kirkko

Cecilia-kuoro

Kuoroharjoitus
ke 25.9. klo 15.00 -15.45

Itä-Hakkilan koulun pikkurakennus, Koulutie 8

Kuunloiste-lapsikuoro

Kuoroharjoitus