Helluntain messu Pyhän Laurin kirkossa

su 9.6. kello 12.00

Helluntain messu Pyhän Laurin kirkossa Pyhän Laurin kirkko

Helluntaipäivän messun toimittavat Sanna Heikurinen (liturgi) ja Päivi Helen (avustava pappi) sekä kanttori Samppa Laakso. Saarna: Esa-Pekka Helanne.

Helluntai on Pyhän Hengen juhla ja sitä vietetään 50 päivää pääsiäisen jälkeen. Se kuuluu pääsiäisen ja joulun ohella kirkkovuoden kolmen suurimman juhlan joukkoon. Ensimmäinen helluntai oli kristillisen kirkon perustamisen päivä, kirkon syntymäpäivä.

Raamatussa kerrotaan ensimmäisen helluntain tapahtumista. Tuhannet ihmiset olivat kokoontuneet Jerusalemiin sadonkorjuujuhlille. Tuolloin Pyhä Henki vuodatettiin apostolien päälle.

Monissa kielissä helluntain nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (viideskymmenes). Suomen kieleen helluntain nimitys tulee ruotsin kautta, sanoista helig dag (muinaisruotsin ’hælgho dagher’), pyhä päivä. Erillisenä juhlana helluntaita on vietetty jo 200-luvulta lähtien.

Kansanperinteessä tunnetuin helluntaihin liittyvä sanonta on varmasti ”jos ei heilaa helluntaina, niin ei koko kesänä”. Suomen kansa on kuitenkin liittänyt juhlaan paljon muitakin enteitä ja toivomuksia. Helluntain säästä nähtiin enteitä koko kesän säähän, esimerkiksi ”jos helluntaina sataa niin sataa joka pyhä juhannukseen saakka”.

Tärkeä tapahtuma oli helluntaisauna. Jos koivu oli jo lehdessä, helluntaina kylvettiin ensimmäisen kerran uusilla vihdoilla tai vastoilla. 

Helluntai oli kuitenkin ennen kaikkea leikin ja lemmen aikaa. Nuoret tanssivat, lauloivat ja pukeutuivat parhaimpiinsa. Tytöt toivoivat pojilta tunnustuksia, kuten ”heilani on kuin helluntai”. Juuri helluntaina pojat katselivat itselleen aviopuolisoa.

Myös vanhemmat ihmiset ovat odottaneet helluntaita – aikahan on vuoden kauneinta ja valoisinta: ”Kun ois kesä ja helluntai eikä milloinkaan talvi ja maanantai.” (lähde: www.kotus.fi )


Järjestäjä

Tikkurilan seurakunta

Katso myös

ti 23.7. klo 18.00 -19.30

Asolan seurakuntatalo / Rekolan seurakunta

Bible study group (in english)

Englanninkielinen raamattupiiri
ke 24.7. klo 18.00 -21.00

Tuulantie 5 A 1

Kesäseurat Annukka ja Pertti Pietarisella

Lähetyshenkiset kotiseurat
ke 24.7. klo 18.00

Seurakunnan vapaaehtoiset järjestävät (ks. tarkemmin paikat).

Pihaseurat

Vietämme yhdessä kesäiltaa laulun, puheen ja kahvittelun merkeissä. Tule tutustumaan naapureihin ja muihin alueen asukkaisiin.