Hyppää sisältöön

Mitkä seurakuntavaalit? 

Seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa 2022. Ennakkoäänestys on 8.–12.11. ja varsinainen vaalipäivä 20.11. Äänestyspaikat ilmoitetaan myöhemmin tällä sivustolla. 


Kuka saa äänestää?

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää kaikki viimeistään vaalipäivänä 20.11. 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulun käymistä tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, vaan kirkon jäsenyys riittää. 


Kuka saa asettua ehdolle?

Ehdokkaaksi saavat asettua kaikki konfirmoidut evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet, jotka ovat vaalipäivään 20.11. mennessä täyttäneet 18 vuotta. 


Vantaalla pääsee äänestämään edustajat kahteen luottamuselimeen

Vantaalla on seitsemän seurakuntaa, jotka muodostavat Vantaan seurakuntayhtymän. Tämä vuoksi Vantaalla seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet sekä Vantaan yhteiseen kirkkovaltuustoon että oman alueen seurakunnan seurakuntaneuvostoon. Yhteinen kirkkovaltuusto johtaa seurakuntayhtymää ja seurakuntaneuvosto johtaa seurakuntaa. 

Jokainen äänestäjä saa siis kaksi äänestyslippua ja voi äänestää ehdokkaita näihin kahteen paikkaan. Ehdokas voi olla sama tai eri henkilö. 
 

Mistä seurakuntavaaleissa valitut luottamushenkilöt päättävät?

Seurakuntien päätöksenteko perustuu demokratialle. Seurakuntavaaleissa demokraattisesti valitut luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi siitä, mitkä ovat seurakunnan työn ja toiminnan painopisteet, keitä seurakunnat palkkaavat työntekijöikseen sekä mihin seurakuntien rahoja käytetään. Tämän lisäksi luottamuselimissä päätetään seurakuntien strategiasta. 

Seurakuntavaaleilla valitut luottamushenkilöt valitsevat edustajat kirkolliskokoukseen, joka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin. 
 

Yhteinen kirkkovaltuusto 

Valtuusto tekee seurakuntayhtymän taloutta ja viranhaltijoita koskevat tärkeimmät päätökset, esimerkiksi päätökset seurakuntien toiminnan ja talouden päälinjoista, kirkollisverosta, rakennushankkeista ja uusista viroista. Yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan seurakuntavaaleissa 51 jäsentä. Yhteinen kirkkovaltuusto valitsee yhteisen kirkkoneuvoston, joka vastaa käytännön johtamisesta ja valmistelee asiat yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi. 


Seurakuntaneuvosto

Seurakuntaneuvostot käyttävät ylintä päätösvaltaa seurakunnissa. Jokaisessa Vantaan seurakunnassa on oma seurakuntaneuvostonsa, jonka jäsenmäärä vaihtelee seurakunnan koon mukaan. Se johtaa seurakunnan toimintaa, edistää sen hengellistä elämää sekä päättää seurakunnalle myönnettyjen varojen käytöstä. 

Lue lisää päätöksenteosta Vantaan seurakunnissa, tutustu pöytäkirjoihin ja katso, keitä toimii nykyisin luottamushenkilöinä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Usein kysytyt kysymykset seurakuntavaaleista

 

 

// ]]>