Kastetoimitus

Perhe suunnittelee papin kanssa, miten kastejuhlassa toimitaan. Tässä voi tutustua kastetoimitukseen pääpiirteissään.

Aloitus. Aluksi lauletaan virsi ja pappi lukee siunauksen ja johdantosanat. Lisäksi voidaan lukea psalmiteksti.

Nimi ja ristinmerkki. Pappi kysyy vanhemmilta tai kertoo muuten lapsen nimen. Vanhempia ja kummeja muistutetaan kristillisestä kasvatuksesta. Pappi tekee ristinmerkin lapsen otsaan ja rintaan. Rukoillaan lapsen puolesta.

Lasten evankeliumi. Raamatusta luetaan Lasten evankeliumi. Se on evankeliumissa Markuksen mukaan, luvussa 10, jakeet 13–16. Sen lisäksi esimerkiksi isovanhempi, kummi tai joku sisaruksista voi lukea muita sopivia kohtia Raamatusta.

Puhe. Pappi pitää kastepuheen, jonka jälkeen voidaan laulaa virsi, laulu tai esittää muuta musiikkia.

Kastaminen. Pappi lukee Raamatusta Jeesuksen antaman kastekäskyn. Se evankeliumissa Matteuksen mukaan, luvussa 28, jakeet 18–20. Kasteväki nousee seisomaan ja luetaan yhdessä uskontunnustus.

Pappi kastaa lapsen valelemalla hänen päähänsä vettä kolme kertaa. Lapsi siunataan panemalla kädet hänen päänsä päälle. Tähän voivat papin lisäksi osallistua vanhemmat, kummit ja kastetun sisarukset. Pappi voi sytyttää kastekynttilän. Voidaan laulaa virsi, laulu tai esittää muuta musiikkia.

Esirukous. Pappi lukee yhteisen esirukouksen, jota voidaan myös valmistella etukäteen yhdessä kasteeseen osallistuvien kanssa.

Isä meidän ja loppusiunaus. Luetaan yhdessä Isä meidän ja pappi lausuu siunauksen. Lopuksi lauletaan virsi.

 

Kastehetken jälkeen

Lapsi saa kasteesta kastetodistuksen muistoksi. Samoin kummeille annetaan kummitodistukset kastetilaisuuden jälkeen.

Kaste voidaan merkitä vihki- tai perheraamattuun.

Lapsen nimi luetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa kasteen jälkeen. Samalla rukoillaan lapsen ja hänen vanhempiensa ja kummiensa puolesta. Perhe, kummit ja muut läheiset ovat erityisen tervetulleita tähän jumalanpalvelukseen. Päivän voi tarkistaa kastepapin kanssa tai seurakunnan kirkkoherranvirastosta.