Turvapaikanhakijat Vantaalla

Maailmassa on YK:n arvion mukaan meneillään suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Miljoonat ihmiset pakenevat kodeistaan sotia, konflikteja ja vainoa. Vantaalle perustettiin syksyllä 2015 viisi vastaanottokeskusta, jotka ovat majoittaneet yli 1000 turvapaikanhakijaa. Marraskuussa 2017 keskuksia on Vantaalla toiminnassa enää yksi.

Vantaan seurakuntayhtymä koordinoi keskusten vapaaehtoistyötä yhdessä Vantaan kaupungin kanssa ja toimii yhteistyössä muiden alueen kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Haemme vapaaehtoisia vastaanottokeskuksiin ja koulutamme heitä yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
 
Tulevien koulutusten ajankohdista voit tiedustella Vantaan kaupungin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Laura Altarribalta, laura.altarriba@vantaa.fi tai p. 043 827 0113. Seurakuntien puolelta vapaaehtoistoiminnasta vastaa kehittämistoiminnan suunnittelija Anna Äystöltä, anna.aysto@evl.fi tai p. 044 422 0362.

 

Koulutuksessa saa lisätietoja, kuinka voi toimia vastaanottokeskuksissa asuvien turvapaikanhakijoiden tukena Vantaalla ja toiminnan avulla edistää uusien tulijoiden terveyttä, hyvinvointia sekä kotoutumista. Koulutuksessa saa myös tietoa erilaisista ryhmistä, joiden toimintaan voi saman tien tulla mukaan. Koulutuksessa on mahdollisuus tavata muita pidempään mukana olleita vapaaehtoisia ja kuulla heidän kokemuksiaan toiminnasta. Lisäksi koulutuksessa käydään läpi toiminnan periaatteet, yhteiset pelisäännöt ja ohjeet. Koulutuksen järjestävät Vantaan kaupunki ja seurakunnat. Peruskoulutuksen käyminen on edellytys sille, että voi toimia vapaaehtoisena Vantaan vastaanottokeskuksissa.

 

Mitä Vantaan seurakunnat tekevät?

 • Seurakunnat on mukana koordinoimassa vastaanottokeskusten vapaaehtoistoimintaa ja järjestävät vapaaehtoisille koulutuksia, jotka on suunnattu erityisesti turvapaikanhakijoiden kanssa toimiville vapaaehtoisille
 • Seurakunnat järjestävät asukasiltoja, joissa voi keskustella pakolaisten ja vastaanottokeskusten herättämistä ajatuksista. Ensimmäinen järjestettiin 30.9.2015 Tammistossa.
 • Vantaan seurakunnat ottaa kantaa pakolaiskeskustelun asenneilmapiiriin. Helsingin piispa Irja Askola on kehottanut seurakuntia muun muassa jakamaan myönteisiä kokemuksia ja kohtaamisia pakolaisten ja maahanmuuttajataustaisten kanssa.
 • Vantaan seurakunnat antoivat 15 000 euroa katastrofiapua Euroopan pakolaistilanteen helpottamiseen. Apu ohjataan perille Kirkon Ulkomaanavun kautta. Asiasta päätti yhteinen kirkkoneuvosto keskiviikkona 9.9.2015.

 • Vantaan seurakunnat järjestivät lipaskeräyksen pakolaisten auttamiseksi, seurakunnissa on järjestetty myös vaatekeräyksiä turvapaikanhakijoille.

Mitä sinä voit tehdä?

 • Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi vapaaehtoistyö.fi -sivujen kautta
  Esimerkkejä vapaaehtoistehtävistä:
  ► asukkaiden opastamista käytännön asioissa, kuten matkakortin hankinnassa ja kaupassa käymisessä
  ► harrastustoimintaa, kuten kokkausta, urheilua, käsitöitä tai musisointia yhdessä
  ► aikuisille keskustelua ja erilaisia ryhmiä
  ► suomen- ja englanninopetusta eri ikäisille
  ► arabian, albanian ym. tulkkausta
  ► opastamista omaan kotiin muutossa
   
 • Vapaaehtoisen ei tarvitse olla ammattilainen tai erityisen kielitaitoinen. Tärkeintä on halu tutustua, kohdata uusia ihmisiä ja kulkea ystävänä vierellä. Käytännön läheinen asenne ja mutkattomuus ovat eduksi. Tehtävään annetaan starttikoulutus. Saat näistä tarkemmat tiedot ilmoittauduttuasi
   
 • Lahjoita Lahjoita rahaa pakolaisten auttamiseksi Euroopassa tai heidän lähtömaissaan.
  ► Kirkon Ulkomaanapu
  ► Suomen Lähetysseura IBAN FI3880001400161130 Viesti: Rauha
Kuva: Jani Laukkanen.