Maanläheinen alttaritriptyykki

Pyhän Annan lastenkirkon sisustussuunnittelun lähtökohtana on porvoolaisen kuvanveistäjä Kaija-Riitta Iivosen tilaan jo vuonna 1987 suunnittelema keraaminen, maanläheisiä värejä toistava alttaritriptyykki.

Poltetusta savesta valmistetulla teoksella on korkeutta toista metriä. Avattuna sillä on leveyttä neljä metriä. Kolmiulotteinen ja tuhat kiloa painava teos on tyyliltään naivistinen.

Kolmesta eri savilaadusta valmistettu teos muodostuu kolmiosaisesta alttarikaapista sekä sivuseinän reliefistä Via Dolorosa ja neljä evankelistaa. Teoksen päähenkilöitä on korostettu kullatuilla sädekehillä sekä posliinilla. Muun muassa Jeesuksen pukuun on lisätty puhdasta posliinia. Ristiä kantavaa Jeesusta kuvaavan Via Dolorosan alapuolelle on sijoitettu kuparibetoninen kynttiläalusta.

Pala palalta rakentunut työ on tehty Somerolla kuvanveistäjä Heikki Häiväojan ateljeessa. Paastonaikana alttarikaapin ovet voidaan sulkea. Silloin esille tulee Jeesus ristillä. Teos mukailee keskiaikaista kuvaraamattuideaa eli kuvien avulla voidaan kertoa ainakin 20 raamatunkertomusta. Kuvakertomus alkaa teoksen vasemmasta yläreunasta, johon on kuvattu tähti ja enkeli seimen yllä. Alttaritriptyykkiin on kuvattu muun muassa itämaan tietäjät, 12 opetuslasta, Pietarin kalansaalis, Sakkeus ja monet keskeiset Jeesuksen elämän vaiheet.

Sukupolvet kohtaavat reliefissä

Kastekirkon portin kuva-aiheet ja symbolit ovat Helena Ypyän ja Ulla Pohjolan käsialaa. Betonireliefiin on kuvattu muun muassa Pyhää Henkeä symboloiva kyyhkynen, Jeesuksen kaste sekä neitsyt Marian vanhemmat, Joakim ja Pyhä Anna.

Pyhän Annan lastenkirkon alttaritriptyykki.
Kaija-Riitta Iivosen suunnittelema keraaminen alttaritriptyykki.