Uskalla elää. Ja kuolla.  

Usein kysytyt kysymykset 

Miksi Vantaan seurakunnat ovat Uskon asialla? Miksi ei toivon tai rakkauden asialla yhtä lailla? 

Kirkon perusarvoja ovat usko, toivo ja rakkaus. Usko on eräänlainen uskaltavan elämän alkuvoima. Uskonkysymykset voivat olla ihmisen arkielämään liittyviä kysymyksiä: Uskonko itseeni? Uskonko, että elämä kantaa? Uskonko siihen, että tulevaisuus on hyvä minulle, läheisilleni, koko maapallolle? Usko siihen, että kaiken takana on Jumala ja hänen uskonsa ihmiseen, voi antaa elämään kestävän ja vankan pohjan. Kristillinen kirkko on uskon, toivon ja rakkauden yhteisö. Jumalan rakkaus ihmiseen on ehdoton. Sen rakkauden voimalla ihminen voi tehdä hyviä töitä toisiaan kohtaan.  

 Mitä hyötyä Vantaan seurakunnille on brändistä? Eikö voisi vain jatkaa samaan tapaan ja tehdä viestintää kaikesta mahdollisesta kiinnostavasta?  

Kirkon työ Vantaallakin on todella monipuolista. Ihmisiä kohdataan eri elämänvaiheissa ja heidän elämässään kuljetaan mukana syntymän ihmeestä kuoleman hetkeen saakka. Lapsille ja nuorille järjestetään mielekästä tekemistä. Elämän käännekohtiin kuuluu siunaus eli hyvän toivominen: kaste lapsen syntyessä, rakkaus ja sitoutuminen toiseen ihmiseen avioliitossa sekä kuoleman hetkellä hautaan siunaaminen. Kirkon piirissä toimiville vapaaehtoisille ja työntekijöille on tuttua koko elämän kirjo. Monet painopisteet kuitenkin saattavat peittää alleen työn ytimen: miksi kirkko Vantaalla on olemassa ja mistä sen tehtävä nousee? Nykyinen mediamaailma kaipaa selkeitä tiivistyksiä ja siksi myös kirkon kannattaa tiivistää sanomaansa ja kertoa olemassaolostaan. Brändissä pyritään vastaamaan kysymykseen, miksi? Se auttaa tiivistämään viestintää niin, että se tavoittaisi tehokkaasti ihmisiä. Kun brändityö saadaan tehtyä, se helpottaa kaikkea muutakin viestintää.   

"Uskalla elää. Ja kuolla." on dramaattinen lause. Kannustaako Kirkko Vantaalla kuolemaan? 

Kuoleman kysymykset ovat osa elämää. Jokainen ihminen kokee joskus oman elämänsä rajallisuuden. Elämä on ainutkertainen ja ihmeellinen lahja, joka päättyy joskus. Kuolemaa ei tarvitse pelätä, sillä kristillisen uskon mukaan kuolema on portti ikuiseen elämään. Usko on uskallusta elää omaa ainutkertaista elämää rohkeasti. Johdatukseen ja tarkoitukseen voi luottaa ja ajatella, että jokaisen ihmisen elämä on suuremmissa käsissä myös niissä elämän kammottavimmissa käänteissä, joita ei haluaisi tapahtuvan itselle eikä toisille. Ihminen ei pärjää ilman toista ihmistä, ja siksi esimerkiksi kirkon diakoniatyö auttaa ihmisiä hädän hetkellä.  

Te väitätte: "Usko tai älä. Jumala uskoo sinuun." Mistä sen voi tietää? 

Elämässä on paljon asioita, joihin ei ole lopullista vastausta. Elämän merkityksellisyyteen ja tarkoitukseen liittyvät kysymykset ovat juuri sellaisia. Ne perustuvat uskoon ja luottamukselle. Jumalausko on myös tällainen asia. Jos ei usko, voi luottaa tai toivoa. Uskoa voi verrata esimerkiksi rakkauden kokemukseen: mistä voin tietää, että rakastan? Mistä voin olla varma, että olen rakastettu? En voikaan varmaksi tietää, mutta voin luottaa. Luottamus tuo sitoutumisen, joka sitten suuntaa ihmisen toimintaa. Kuten rakkaus, myös usko voi tuoda ihmisen elämään monia hyviä asioita kuten hyvinvointia, luottamusta ja turvaa. Ja vaikkei sinulla itselläsi ole uskoa, kristillinen usko opettaa, että Jumala rakastaa luomiaan ihmisiä joka tapauksessa.  

Eikö kirkko huuda Hoosiannaa vain ennen joulua? Miksi myös pääsiäisenä? 

Kirkossa tosiaankin lauletaan Hoosiannaa ensimmäisenä adventtina neljä viikkoa ennen joulua. Tämä perustuu Raamatun kertomuksille siitä, miten profeetat ennustivat Jeesuksen syntymää ja pelastavan Messiaan saapumista. Hoosianna tarkoittaa “Auta, Pelasta”. Se on liitetty Raamatun yhteydessä nimenomaan odottamiseen. Pääsiäisenäkin odotettiin: Jeesus ratsasti Jerusalemiin, jossa hänet sitten tuomittiin ristiinnaulittavaksi. Palmusunnuntaina, jota vietetään viikkoa ennen pääsiäistä, kansa Raamatun mukaan heilutteli kaduilla palmunoksia ja huusi Hoosiannaa, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Tänä vuonna Vantaan kaduilla pääsiäistä edeltävällä hiljaisella viikolla voi siis nähdä myös julisteen, jossa “Kirkko huutaa Hoosiannaa”.  Kirkkohan on yhtä kuin jäsenensä, eli kristityt ihmiset kirkkorakennuksissa tai kotisohvillaan. 

Uskalla elää ja kuolla -juliste