Vauvabileet vai juhlallisen herkkä tilaisuus?

Miten tuunaan kastejuhlan juuri meidän perheemme näköiseksi? Kokenut kastepappi kertoo siitä, millä kaikilla tavoin ristiäisjuhla muokkaantuu omanlaiseksi.

Seurakunnissa käytössä oleva käsiohjelma on papeille ja perheille apuväline, kun kastetta aletaan yhdessä suunnitella.

- Tapanani on, että käymme siitä kohta kohdalta läpi, mitä kasteessa tapahtuu. Kasteessa on paljon perinteitä ja muuttumatonta, mutta myös paljon sellaista, johon voi vaikuttaa, ja josta saa päättää, kertoo pappi Marja Eloranta.

Vihkosta löytyy suosituimpia virsiä ja lauluja, mutta kastejuhlissa on ahkerassa käytössä myös Spotify. Joskus musisoi sukulainen tai sitten on palkattu muusikko.

- Kastejuhlissakin erottuvat tietyt hittibiisit, Eloranta toteaa.

Myös kastekaavassa on valinnan paikkoja. Kastekaavan alussa ovat kysymykset ja kehotukset, joiden aikana lapsen nimi sanotaan ensi kertaa. Nimi voidaan kysyä vanhemmilta, pappi voi lukea sen tai nimen voi kertoa vaikkapa vauvan sisarus.

- Korostan, että vaikka vauva on keskiössä, niin kyseessä on teidän perheenne juhla. Otan aina puheessa esille myös sisarukset.

Sisaruksille voidaan myös antaa erilaisia tehtäviä kuten vauvan pään kuivaamisen, ja toiselle veden kaatamisen kastemaljaan. Lasten kynttilä voidaan sytyttää yhdessä.

Kasteveteen voidaan joskus sekoittaa pikkupisara isosisaruksen kasteesta pikkupulloon säilöttyä vettä. Joskus taas kasteperhe on voinut haluta tuoda kasteveden omasta mökkijärvestä.

- Jos on vaikkapa pitkään suvussa kulkenut kastemekko, voin mainita, keitä vauvoja on kastettu tässä puvussa. Jos vanhemmilla on tallella vihkiraamattu, voi siihen kirjoittaa lapsen nimen. On paljon pieniä juttuja, joilla juhlasta saa oman näköistä, Eloranta vinkkaa. 

Perinteitä voi olla myös muista kirkkokunnista tai sitten suvun tapoja.

- Sellaisia, meidän perheessä on aina tehty näin.

Kastetilaisuudessa yleensä lauletaan, mutta jos tätä eivät läsnäolijat halua, voidaan laulu jättää väliin.

- Tapaan sanoa, että lauletaan juhlavuuden vuoksi, mutta jokainen sillä äänellä, jonka Luoja on suonut.

Lapsen ehdoilla mennään

Suunnittelusta huolimatta tilaisuus etenee lapsen ehdoilla. Aloittamaan päästään, kun vauva on valmis ja tauko pidetään, kun on tarvis.

- Kaste ei ole papin esitys tai juhla, vaan perheen ja lapsen juhla. Pappi on tekemässä siitä heille ihanan. Kyseessä on syvästi kristillinen juhla, mutta se tarkoitus sanoittaa tähän päivään.

Kastetilaisuuden tunnelma muistetaan pitkään. Hyvän tunnelman luomiseen auttaa se, että varataan tarpeeksi aikaa.  

- Kannattaa tulla hyvissä ajoin. Käydään ensin vielä kaikki läpi kummien ja vanhempien kanssa ja aloitetaan, kun on valmista. Tauko pidetään aina tarvittaessa, sakastissa voi imettää ja jos haluaa, kasteenkin aikana. Edetään lapsen ehdoilla, lapsentahtisesti.

Itse kastemalja voi olla mitä vain salaattikulhosta suvussa pitkään kulkeneeseen arvoesineeseen.

Vauva määrää tahdin ja tauot

Usein läsnäolijoita voi jännittää. Ja sekin on ok, pappi huomauttaa. 

- Huolehdin aina, että sylikummilla on tuoli siltä varalta, että hän haluaa istua. Sanon myös, että minut voi tarvittaessa keskeyttää. Syliä saa vaihtaa lupaa kysymättä. Vanhemmat voivat käydä korjaamassa asentoa ja jos itkuraivari tulee, niin pidetään tauko.

Esirukous on myös kasteen muokattavia kohtia. Sen voi lukea pappi, vanhempi, kummi, sisarus,  isovanhempi tai vaikka kaikki näistä. Usein isovanhempi haluaa muokata vielä esirukousta ja vaikkapa pidentää sitä liittämällä mukaan muut suvun lapset. Esirukouksia löytyy eri kieliversioina, joita voidaan käyttää, vaikkei pappi kyseistä kieltä hallitsisikaan.

Toki jonkun toiveena taas on nimenomaan se, ettei tarvitsisi osallistua.

- Mitään ei ole pakko sanoa tai tehdä. Pappi voi tarvittaessa vetää kaiken ja kertoo, mitä tulee seuraavaksi. Kannattaa kertoa omat toiveet ja se, mikä on itselle tilaisuudessa tärkeää.

Poissa olevatkin muistetaan

Perheen ja läheisten verkko ei aina ole vain se, joka on läsnä juhlassa – etenkään tietysti korona-aikana. Niitä, jotka eivät ole päässeet paikalla, voidaan muistaa rukouksessa. Edesmenneille sytytetään toisinaan kynttilöitä.

- Kysyn aina etukäteen perheeltä, onko jotakin sellaista viime aikoina tapahtunutta tai jotakin tärkeää, jota minun pitäisi tietää. Voi olla esimerkiksi akuuttia surua tai keskenmenoja lähipiirissä.

Ristiäisjuhlan toteutus voi vaihdella hyvin monen eri seikan osalta. Kenet halutaan papiksi? Pidetäänkö juhlat, kotona, seurakunnan tilassa, ulkona, juhlahuoneistossa, sukulaisilla vai kenties kesämökillä? Onko kastemekko seurakunnalta lainattu, ostettu, suvussa kulkenut vai itse tehty?

Ohjelmankin osalta vaihtoehdot ovat moninaiset lapsen nimen taustasta kertomisesta tai leikkimielisestä nimivisasta musiikki- tai kuvaesityksiin. Tarjoiluissa voidaan mennä tilatuilla, ostetuilla, yhdessä tehdyillä tai nyyttärimeiningillä.  

Lisää käytännön vinkkejä ja muistilistan kastejuhlan järjestämiseen voit lukea tästä artikkelista.

Taivas keskellämme on, niin kuin loiste auringon. Siunattuina saamme jatkaa, lapsen kanssa yhtä matkaa. (Anna-Mari Kaskinen, Kastepuu-laulu)

Vaaleanpunaiset vauvankengät.