Ruskeasannan hautausmaa

Ruskeasannan hautausmaan kappeli.

Ruskeasannantie 2, 01390 Vantaa

Hautausmaa on auki ympäri vuorokauden.

Ruskeasannan hautausmaa sijaitsee Tuusulanväylän ja lentoaseman välisellä alueella. Tunnelmallisella hautausmaalla on tuhkahautaukseen uurnahautapaikkoja, sirottelualue ja muistolehto sekä arkkuhautaukseen arkkuhautapaikkoja ja arkkulehto. Hautausmaalla on myös pieni, hirsinen siunauskappeli.

Hautausmaa vihittiin käyttöön kesällä vuonna 1887. Sitä laajennettiin vuonna 1934. Uusin laajennusalue valmistui 2019 Ruskeasannantien eteläpuolelle.

Hautausmaalla on pieni sankarihautausmaa, jossa lepää kuusi lähiseudulta kotoisin olevaa sotilasta.

Hautausmaan on suunnitellut K. F. Eklund . Uurnaosaston on suunnitellut maisema-arkkitehtitoimisto Byman & Ruokonen ja vuonna 2019 valmistuneen laajennusalueen arkkitehti Petra Björkman Tähtiranta Infrasta.

Uurnahaudat

Vuonna 2008 käyttöönotettu uurnahautojen alue sijaitsee hautausmaan eteläosassa. Sitä kehystävät runsaat syyshortensiat. Suositulle uurna-alueelle haudataan noin puolet Ruskeasannalle haudattavista vainajista.

Arkkuhaudat ja arkkulehto

Ruskeasannan hautausmaalla on perinteisiä arkkuhautoja sekä hautausmaan vanhalla puolella, että uudella laajennusalueella. Uudella laajennusalueella on myös arkkulehto. Arkkulehtoon haudataan perinteiseen tapaan arkussa, mutta haudalle ei laiteta omaa muistomerkkiä. Vainajan nimi voidaan kaivertaa yhteiseen nimipaateen, jonka äärelle voi myös tuoda kukkia ja muistoesineitä. Arkkulehtoon haudattaessa omaiset ovat läsnä laskemassa arkkua hautaan.

Uusia arkkuhautoja luovutetaan vain vantaalaisille.

Sirottelualue

Sirottelualue on luonnontilainen metsä, jonne tuhka sirotellaan maan pinnalle. Omaiset voivat olla mukana hautaamisessa. Alueella kuitenkin saa liikkua vain hautajaisten aikana. Siten kunnioitetaan hautoja.

Sirottelualueella on yhteinen muistelupaikka, jossa voi käydä muistelemassa vainajaa. Lisäksi omaiset voivat hankkia pienen muistomerkin luonnonkivialueelle sirottelualueen reunalle. Luonnonkivi voi olla halkaisijaltaan enintään 35 cm. Nimilaatan voi kiinnittää luonnonkiveen ruuveilla tai kiviliimalla.  Muistomerkki ei ole kuitenkaan pakollinen. Muistomerkin tai muistelupaikan luo läheiset voivat tuoda kukkia ja kynttilöitä.

Muistolehto ja muistelupaikka

Ruskeasannan kappelin edustalla sijaitsee muistolehto. Se on yhtenäinen hauta-alue, jossa jokaisella vainajalla on pieni hautasija. Muistolehtoon haudattujen nimet merkitään nimikilvellä yhtenäiseen muistopaasiin. Nimilaatan saa hautausmaan toimistosta kaiverettavaksi. Hautausmaan henkilökunta kiinnittää nimilaatan muistoseinään.  Kukille ja kynttilöille on yhteinen muistokivi.

Muistolehdossa on myös muualle haudattujen muistelupaikka.

Muistelupaikan ideoivat Vantaan Hiekkaharjun kansainvälisen koulun oppilaat yhdessä arkkitehti Tuula Taposen kanssa vuonna 2000. Paikan nimi on "Särkynyt sydän". Muistokivi on Mäntsälän dragonia.

Ruskeasannan kappelin edessä on myös kuvanveistäjä Johanna Häiväojan suunnittelema enkeliveistos.

Hautausmaapäivä 

Seuraavan hautausmaapäivän ajankohta Ruskeasannan hautausmaalla on keskiviikkona 29.5.2024 klo9.30-14.30. 

 

Ruskeasannan hautausmaalla järjestetään vuosittain aina touko-kesäkuussa perinteinen hautausmaapäivä. Hautausmaapäivänä on tarjolla multaa, lannoitetta, työvälineitä sekä istutusapua hautojen kunnostusta varten. Lisäksi on kukkamyyntiä sekä kahvi-ja mehutarjoilu.

 

Lämpimästi tervetuloa!

 

 

 

p. 09 8306 220

► Ruskeasannan hautausmaan kartta

► Ruskeasannan kappeli

 

 

Uuden huoltorakennuksen luona on lisää pysäköintitilaa omaisten käyttöön. 

Hautausmaan kasteluvesi on avoinna äitienpäivästä syyskuun puoliväliin saakka.

Yleisö-WC sijaitsee uudella huoltorakennuksella (Ruskeasannantie 2) ja on avoinna klo 6-22.

 

Sijainti kartalla

Esteetön kulku Esteetön kulku
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc