Diakonian 150 vuotta 

Vuonna 2022 vietetään diakonian juhlavuotta. 150 vuotta sitten vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa. Suomen ensimmäinen diakonissa Matilda Hoffman sai vihkimyksensä Viipurissa, Pietari- Paavalin kirkossa, 1.9.1872 ja työskenteli Viipurin diakonissalaitoksen palveluksessa koko työuransa. Diakonian juhlavuonna nostetaan esiin diakonian toimijoita. Ammatillisen diakoniatyön lisäksi jokainen kristitty toteuttaa diakoniaa arjen lähim-mäisen rakkauden kautta. Seurakuntien diakoniatyö kannustaa ihmisiä auttamaan, kohtaamaan ja edistämään ihmisarvoista elämää.

Diakonian toimijat juhlavuoden keskiössä 

Diakonia on kristittyä auttamistyötä, joka on kaikkien kristittyjen tehtävä. Kirkon diakoniatyötä tekevät virkaan vihittyjen diakonien ja diakonissojen lisäksi vapaaehtoiset seurakuntalaiset. Kirkon diakoneilla on suuri rooli vapaaehtoisten yhteen kokoamisessa ja kannustamisessa.   

Vapaaehtoiseksi 

Diakonia tarjoaa paljon mahdollisuuksia vapaaehtoisuudelle. Vantaan seurakuntien diakoniatyössä toimii lukuisia vapaaehtoisia. Voit esimerkiksi toimia lipaskerääjänä, tapahtumien järjestäjänä tai auttaa vanhuksia. Tutustu, mitä vapaaehtoistyötä seurakunnissa on tarjolla ja miten pääset vapaaehtoiseksi. 

Ajankohtaista

Juhlavuotta juhlistetaan monin tavoin sekä Vantaalla että valtakunnallisesti. Vantaan seurakunnat järjestävät juhlavuoden aikana erilaisia tapahtumia ja viikkotoimintaa, joiden kautta nostetaan esiin diakonian moninaisuutta ja merkitystä.

Diakonian juhlavuoden kunniaksi Vantaan kirkoissa kiertää Et ole yksin -valokuvanäyttely. Näyttely antaa äänen diakoniatyön asiakkaille ja tuodaan esille tarinoita, joita diakoniatyöntekijät kohtaavat. Valokuvaaja Sami Sallisen valokuvat kuvittavat fiktiivisesti todellisia tarinoita, joista on häivytetty kaikki tunnistettavat yksityiskohdat. Asiasisältö kuvien tarinoissa on kuitenkin totta. 

Näyttelyn aikataulu:  

  • Virtakirkko (Rajatorpantie 8) 15.2.-11.3.2022   
  • Korson kirkko (Merikotkantie 4) 13.3.-1.4.2022    
  • Tikkurilan kirkko (Asematie 12) 4.-17.4.2022 
  • Rekolan kirkko (Kustaantie 22A) 11.9.-2.10. 2022  
  • Hakunilan kirkko (Hakunilantie 48) 9.10.-30.10.2022  

 

Näyttelyyn voi tutustua kirkkojen aukioloaikojen puitteissa.  

 

Lisätietoa juhlavuodesta ja valtakunnallisista juhlavuoden tapahtumista