Mirjam
Mirjam on profeetta (2Moos. 15:19-21) ja kansansa johtaja veljiensä Mooseksen ja Aaronin tavoin. Egyptin kielinen nimi Mirjam tarkoittaa ”rakastettu” ja kreikaksi siitä käytetään muotoa Mariam.
Toinen Mooseksen kirja kuvaa kuinka Mooses johtaa kansansa pakoon Egyptin orjuudesta. Jumala antaa itätuulen kuivata heille tien meren pohjaa pitkin. Faraon sotajoukkojen astuessa samalle tielle, palaavat vedet ja estävät joukkoja seuraamasta Mooseksen kansaa. Mooses laulaa kiitoslaulun Jumalalle ja sitä seuraa profeetta Mirjamin kiitoslaulu, johon yhtyvät kaikki naiset. Historian kirjoittaja on toki kirjannut sen muistiin lyhyempänä kuin veljien laulun, mutta ei onneksi kokonaan unohtanut tai piilottanut sitä.
Mirjam är en profet (2 Mos. 15:19-21). Hon leder sitt folk liksom Mose och Aron, hon är också deras syster. Det egyptiska namnet Mirjam betyder "älskad" och har formen Mariam på grekiska.
Den andra Moseboken beskriver hur Mose leder sitt folk från Egypt där de levt i slaveri. Gud låter östanvinden blåsa havsbottnen torr från vatten, så att Mose och folket lyckas fly till andra stranden. Men när Faraos soldater försöker följa efter, slutar det blåsa och vattnet flödar tillbaka. Mose sjunger en lovsång till Gud. Därefter följer en lovsång av Mirjam och de andra kvinnorna. Naturligtvis har historiens författare skrivit ner hennes sång i kortare form än brödernas sång, men inte helt glömt eller gömt undan den.
Miten johdat omaa elämääsi, entä toisten? - Hur ledar du ditt eget liv, och andras?
Klassisia johtamistyylejä:
Autoritäärinen johtaja: Tekee päätökset, ei osallistu toimintaan, määrää työn organisoinnin, kiittää ja moittii perustelematta. Ryhmä työskentelee tehokkaasti mutta viihtyvyys on huono.
Demokraattinen johtaja: Neuvottelee päätöksistä, osallistuu toimintaan, ohjaa työtä, keskustelee ja perustelee mielipiteensä. Ryhmä työskentelee tehokkaasti ja viihtyvyys on hyvä.
”Antaa mennä” –johtaja: Ei tee päätöksiä, ei osallistu toimintaan, ei osallistu organisointiin, kommentoi vain pyydettäessä. Ryhmän työ on tehotonta ja viihtyvyys huono. (http://www.uta.fi/avoinyliopisto/arkisto/sosiaalipsykologia/johtajuus.html)
Millainen johtaja sinä olet kotona? Entä työpaikalla? Oikeasti? Entä kuinka johdat omaa elämääsi? Armollisesti? Ankarasti? Aivan liian armollisesti…? Ajattele tätä hetki. - Millainen johtaja Jumala on sinun elämässäsi?