Avioliiton esteiden tutkinta onnistuu nyt valtakunnallisesti verkossa, Vantaalla voi pian varata myös kasteen

15.3.2018 09.14

Sormet näppäimistöllä, näppäimessä kaksi sydäntä

Esteidentutkinta.fi-palvelun käyttäjällä tulee olla pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Vantaalla pilotoidaan muitakin sähköisiä palveluita. Diakonian ajanvaraus on jo käytössä Tikkurilassa.

 

Maistraateissa avioliiton esteiden tutkinnan on jo pitkään voinut hoitaa verkossa, mutta nyt myös kirkko pääsee tässä palvelussa samalle viivalle. Kirkko on avannut sähköisen asiointipalvelun, jossa avioliittoon haluavat parit voivat mihin aikaan vuorokaudesta tahansa saada esteiden tutkinnan vireille.

Osoitteessa ► esteidentutkinta.fi toimivan palvelun käyttö edellyttää vähintään 18 vuoden ikää ja kotikuntaa Suomessa. Lisäksi käyttäjän pitää tunnistautua vahvasti eli käyttöön vaaditaan joko pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Vähintään toisen kihlakumppanin pitää olla luterilaisen kirkon jäsen.

Vantaa on edelläkävijä sähköisissä palveluissa

Vantaa on sähköisten palveluiden käyttöönotossa edelläkävijä. Siellä palveluja on lähdetty kehittämään hyödyntämällä palvelumuotoilua. Launonen kertoo, että Tikkurilan seurakunnassa pilottikäytössä ollut diakoniatyöntekijän sähköinen ajanvaraus laajenee maaliskuun loppupuolella kaikkiin seurakuntiin.

– Lisäksi Korson, Tikkurilan ja Vantaankosken seurakunnat ottavat pilottina käyttöön sähköisen asiointipalvelun, jonka kautta voi varata kasteen ja hautaan siunaamisen. Tämän vuoden aikana on tarkoitus lisätä palveluun vihkiaikojen varaus, selvittää Launonen.

Itse asiassa vantaalaisten ajatukset ovat vieläkin pidemmällä.

► Lue koko juttu Kirkko ja kaupungista

Teksti Pauli Juusela

Kuva Maija Saari

« Uutislistaukseen