Nikkaristit ovat Vantaan seurakuntien vuoden 2017 vapaaehtoisia

9.11.2017 16.00

Leena ja Pauli Maarni

"Pienimuotoisen avun antamisen lisäksi liki yhtä tärkeää on kohtaaminen ja päivän kuulumisten vaihtaminen", palkinnon perusteluissa sanotaan.

 

Vantaan seurakunnat on valinnut vuoden 2017 vapaaehtoisteoksi nikkaristitoiminnan.

Nikkaristit auttavat esimerkiksi ikäihmisiä tai ihmisiä, joilla on vaikeuksia liikkumisessa, tekemällä pieniä kotitalouksien huolto-, ylläpito- ja kunnostustöitä. Nikkaristit voivat muun muassa koota huonekaluja, vaihtaa lamppuja, ripustaa tauluja ja auttaa pienissä pihatöissä. Apu on vantaalaisille maksutonta.

- Kyllä ihmiset on todella kiitollisia olleet ja ihmettelevät, että tämmöistä teette ja ilmaiseksi. Ihmisten kiitollisuus ja tunne, että on voinut auttaa, on nikkaristitoiminnassa se juttu, kertoo nikkaristi Pauli Maarni.

Nikkaristitoiminta on Vantaan seurakuntien vakiintunutta vapaaehtoistoimintaa, joka on käynnistynyt jo vuonna 2007. Tällä hetkellä Vantaan seurakuntien vapaaehtoisina toimii noin 100 nikkaristia. Hämeenkylän seurakunnassa nikkaristit tunnetaan kyläseppojen nimellä.

Palkintoperustelujen mukaan valinta tehtiin tunnustuksena nikkaristeille ja kyläsepoille heidän pitkään jatkuneesta työstään vantaalaisten seniorien ja muiden ihmisten, joilla on arkisessa toiminnassaan rajoitteita, hyväksi.

- Vantaa on Suomen nopeimmin ikääntyvä kaupunki. Yhä useammat vanhukset asuvat kodeissaan yksin. Nikkaristin vierailu kodissa on odotettu hetki. Pienimuotoisen avun antamisen lisäksi liki yhtä tärkeää on kohtaaminen ja päivän kuulumisten vaihtaminen, perusteluissa sanotaan.

Nikkaristitoiminta on myös helppo ja matalakynnyksinen tapa tulla mukaan seurakunnan vapaaehtoistyöhön. Perustelujen mukaan tämän vapaaehtoistoiminnan ovat erityisesti miehet kokeneet omakseen.

- Kyllähän tästä paljon enemmän saa kuin mitä itse antaa. Meillä on hirveän hyvä porukka. Miesten kanssa on kiva jutella ja välillä on vähän hurttia huumoria, mutta sitä pitääkin olla. Meillä on tosi kivaa, toteaa Pauli Maarni.

► Katso myös: Pauli Maarni kertoo nikkaristitoiminnasta videolla.

Kuvassa: Aviopari Leena ja Pauli Maarni tekevät nikkaristitehtäviä usein yhdessä. Kuvaaja Heikki Heikurinen.

 

 

 

 

« Uutislistaukseen