Monella kirkolla pääsee yhteiseen ruokapöytään

13.9.2017 16.07

Perhekahvila Kivistön kirkolla, äiti ja lapsi pöydän ääressä
Suomalaiset syövät useammin yksin kuin muut eurooppalaiset. Pääkaupunkiseudun seurakunnat tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia edulliseen, yhteisölliseen ruokailuun.

 

Luksuksen ei aina tarvitse olla mitään kovin prameaa: tänään se on keitettyjä perunoita, jauhelihakastiketta, salaattia sekä valmiiksi keitetyt kahvit. Niiden ääreen on kokoontunut äitejä lapsineen Kivistön kirkolla Vantaalla.

– Kotona lasten kanssa olevalle äidille tämä on sitä arjen luksusta, kun saa tulla valmiiseen pöytään. Kahvikin on keitetty valmiiksi ja sen voi juoda vähän enemmän rauhassa kuin kotona. Täällä on usein joku muukin katsomassa lasten perään, ja lapset syövät jopa paremmin kuin kotona, Hugon ja Ineksen kanssa syömään tullut Silja Laitila sanoo.

– Tällä on ihana aloittaa varsinkin maanantai, jatkaa Anna Peltola, jonka mukana ovat perheen pienimmät lapset Vilma ja Saga.

Silja Laitila ja Anna Peltola kertovat asuvansa ihan kirkon lähellä ja ovat käyneet täällä lounastamassa ennenkin. Kirkolla järjestetään myös kerran kuukaudessa viikonloppubrunsseja, joihin perheet ovat osallistuneet.

– Siitäkin on hyviä kokemuksia. Hinta–laatusuhde on kohdallaan. Aika täyttä on ollut silloin kun mekin olemme olleet brunssilla, lähinnä lapsiperheitä, Silja Laitila kertoo.

Kivistön kirkko sijaitsee kehäradan kupeessa. Alueella on sekä vanhempaa omakotitaloasutusta että uusia omakoti- ja kerrostaloja, lisää taloja rakennetaan yhä. Alueelle on muuttanut paljon uusia ihmisiä, joten kohtaamispaikat, joissa voi tutustua toisiin, ovat tarpeen.

Sitä mukaa kun asukkaita on tullut lisää, palvelut ovat parantuneet, mutta kirkon lounaat ja brunssi ovat silti tervetullut lisä alueen palveluihin.

– Kaikki ravintolat eivät ole sellaisia, että niihin viitsisi mennä lasten kanssa, tai kynnys on ainakin korkeampi. Tänne kirkolle on helppo tulla. Hintakin on kohtuullinen, Silja Laitila sanoo.

Aikuisille Kivistön kirkon lounas maksaa kuusi euroa, lapsille kolme. Alle 2-vuotiaat syövät ilmaiseksi.

► Perhekahvila Kivistön kirkolla (Laavatie 2) ma ja ti klo 9-12

► Katso Vantaan seurakuntien muut ilmaiset tai edulliset ruokailut

Yhteiset ateriat jäävät arjen kiireessä

Seurakuntien tarjoamat ruokailut ovat yksi tapa, joka voi tuoda suomalaisia vähän useammin yhteiseen pöytään yksinäisten aterioiden sijaan. Suomalaiset nimittäin syövät useammin yksin kuin muut eurooppalaiset.

Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta sanoo, että kyse ei ole kuitenkaan siitä, etteivätkö suomalaiset arvostaisi yhdessä syömistä.

– Tutkimustiedon mukaan ihmiset haluaisivat syödä yhdessä ja arvostavat sitä, mutta ajatuksen ja käytännön välillä on ristiriita, aivan kuten monessa muussakin asiassa. Arjen kiireen keskellä se vaan jää.

Syitä siihen, miksi toiveet ja käytännöt eivät kohtaa, on useita. Ensinnäkin yhteisten aterioiden vähyyttä selittää ympäristön ja elintavan muutos. Maatalousyhteiskunnassa töitä tehtiin muutenkin yhdessä, saman talon piirissä, joten yhdessä syöminen oli luontevaa. Kaupungissa näin ei ole, ja taloudet ovat pieniä.

Erityisesti lapsiperheissä perheenjäsenten aikatauluja voi olla vaikea sovittaa yhteen kun aikuisilla voi olla eri työajat, lapsilla harrastukset.

Varsinkin niissä talouksissa, joissa on pelkkiä aikuisia, ilta-ateriaa ei nautita yhdessä. Toisaalta Suomessa on vahva joukkoruokailun perinne, joka näkyy erityisesti lounasaikaan.

– Maksuton kouluruokailu on näistä keskeisin. Työpaikoilla on järjestetty mahdollisuus lounaan syömiseen, usein tuetun sellaisen.

Siinä, miten ihmiset syövät, mitä, kenen kanssa ja milloin, on nykyään paljon variaatiota. Eroja ei ole vain ihmisten välillä, vaan myös siinä, miten yksi ja sama ihminen aterioi eri päivinä.

– Hän, joka syö tiistaina eineksiä, voi lauantaina käyttää tuntitolkulla aikaa kokkailuun. Se kertoo myös valinnanvapauden ja vaurauden lisääntymisestä. Ei minun isoäidilläni ollut mahdollisuutta valita, tekeekö hän perheelleen ruokaa vaiko ei.

► Lue koko juttu Kirkko ja kaupungista

Kuvateksti: Lapset syövät kirkolla usein jopa reippaammin kuin kotona, Silja Laitila kertoo. Kivistön kirkolla lounaalla mukana olivat lapset Hugo ja Ines.

Teksti: Hanna Antila

Kuvat: Marianna Siitonen

« Uutislistaukseen