15 biisin lista ja kansanmusiikkihenkinen säestys

7.9.2017 17.04

111419_S.jpg

Rekolan kirkon virsikaraokessa 10.9. muusikot säestävät laulajaa esimerkiksi paimenpilleillä ja viululla.

 

Muusikko Samuli Karjalainen, missä olet piileksinyt – vai oletko?

– Olen freelance-muusikko. Opetan kitaran ja puhaltimien soittoa sekä kansanmusiikkia musiikkiopistoissa, yksityisesti sekä lyhytkursseilla. Soitan myös erilaisissa kokoonpanoissa ja olen mukana monenlaisissa musiikkiprojekteissa. Esimerkiksi Armas-yhtyeessä soitan paimenmusiikkia ja julkaisimme vuosi sitten Metsästä kuuluu -albumin.

Mitä tapahtuu Rekolan kirkon Virsilaulukaraokessa?

– Sinne laulamaan tuleva saa valita 15 virren listalta sen, jonka haluaa laulaa säestyksellämme. Soittamassa ovat minun lisäkseni muusikko Kirsi Vinkki ja kanttori Sirkku-Liisa Niemi. Luomme laululle säestyksen erilaisin akustisin soittimin. Kirkossa on kiva soittaa, akustiikka siellä on hieno.

– Minulla on aika laaja kirjo soittimia. Sunnuntaina otan mukaan kitaran, busukin, kehärummun sekä paimenpillejä ja -huiluja. Niistä sitten valikoituu, mikä sopii mihinkin virteen. Kirsi soittaa viulua, ja monesti hänellä on mukana myös jouhikko ja kampiliira.

Tunnetko virsiä?

– Virsisävelmät ovat tuttuja. Virsistä löytyy paljon vanhoja kansansävelmiä. Olen soittanut useasti kelttiläisessä messussa ja kansanlaulukirkossa. Virsissä on hienoja melodioita. Viimeksi olen soittanut vanhaa ranskalaista virttä, joka on virsi 228a: Vaiti kaikki palvokaamme. Kansanmuusikkona opettelen usein melodioita kuulonvaraisesti, eli toistan kuulemani melodian ilman nuottia.

Virsikaraoke sunnuntaina 10.9. klo 12.30 Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa (Kustaantie 22).
 
Ilmoittautumiset paikan päällä Sirkku-Liisa Niemelle klo 10 messun jälkeen.
 
Teksti Nina Riutta

Kuva Sirpa Päivinen

« Uutislistaukseen