Pyhiinvaeltajan ei tarvitse lähteä kauas

9.8.2017 15.17

Espoon tuomiokirkko ja vaeltaja
Vaeltaessa ylimääräiset ajatukset karisevat pois. Parhaimmillaan voi löytää yhteyden itseensä.


Mikä tekee pyhiinvaelluksesta pyhän? Se on Kaisa Karirannalle vielä mysteeri. Helsingin piispan erityisavustajalla on takana lukuisia vaelluksia, mutta vastausta ei ole löytynyt.

– Tein suunnilleen vuonna 2010 ensimmäisen pyhiinvaellukseni. Sen jälkeen olen kiihtyvällä tahdilla löytänyt vaelluspaikkoja ja -reittejä.

Karirannan mielestä vaelluksella tärkeintä ei ole kulkupeli. Aina ei tarvitse vaeltaa jalkaisin. Myös moottorien voimalla voi taittaa pyhää matkaa.

Esimerkiksi Espanjan, Ranskan ja Portugalin kierroksellaan hän liikkui lentokoneella, junalla ja bussilla.

Tärkeintä on se, minkälaisen merkityksen itse matkalleen antaa. On eri asia, pitääkö reissuaan turistilomana vai pyhiinvaelluksena.

Vaellukselle Jumalan kanssa

Tutkijatohtori Panu Pihkala on pääsääntöisesti samaa mieltä. Päämäärä ei ole tärkein, vaan matkustaminen.

– Pyhiinvaellus on matka, jossa kohdataan pyhää. Vaelluksella kuljetaan yhdessä Jumalan kanssa, Pihkala kuvailee.

Hänen mielestään pyhiinvaellus tapahtuu kuitenkin parhaimmillaan oman ruumiin voimin. Kävely, pyöräily tai soutaminen tekee vaelluksesta kokonaisvaltaisen kokemuksen.

Pihkala kuitenkin myöntää, että pyhyyttä voi kokea myös kulkuneuvoissa. Esimerkiksi monet liikuntarajoitteiset ovat tunteneet pyhää Santiago de Compostelan vaellusreitillä myös linja-autossa.

Rasitus yksinkertaistaa ajatuksia

Karirannan mukaan jokaisella vaelluksella pyhyys näyttäytyy erilaisena. Siihen vaikuttaa muun muassa se, taittaako matkaa yksin vai ryhmässä.

– Pyhiinvaellukseen kuuluu vetäytyminen ja itsensä tutkailu. Rasitus yksinkertaistaa ajatuksia, Kariranta kuvailee.

Vaeltaessa ei voi pyöritellä ajatuksia samaan tapaan kuin illalla nukkumaan mennessä. Rasitus jättää jäljelle vain se, mitä on meneillään omassa sisimmässä. Vaeltaminen näyttää oman sielun tilan.

Heinäkuussa Kariranta pyöräili leikkisästi nimetyn Tour de Armon. Reitti kulki Sastamalasta Kokemäenjoen vartta pitkin Porin Suomi-areenaan. Yhdessätoista tunnissa matkaa kertyi 110 kilometriä.

Matkan alussa hänen päässään pyöri lastenlaulun säe "mummolaan kun pyöräilemme, pilvenhattaraa ei näy". Loppumatkasta mielessä oli enää kolme säveltä laulusta. Näin ajattelu yksinkertaistui.

Vesipullo on ehdoton

Vaeltaminen tarjoaa oivallisen mahdollisuuden tutustua Suomen kauniiseen luontoon. Kävellessä kiinnittää aivan eri tavalla huomiota paikkoihin ja maaston muotoihin kuin autolla ajaessa.

Moni retkeilijä ottaa mukaansa pyhiinvaeltajan tunnusmerkin, sauvan. Siihen on hyvä tukeutua epätasaisessa maastossa. Pihkalan mukaan sauvalla on myös vertauskuvallinen merkitys. Se tukee samalla tavoin kuin Jumala.

Pyhiinvaellus on tuhansia vuosia vanha perinne. Siitä huolimatta matkalaisen ei tarvitse taantua historiaan. Kariranta kehottaa kokeilemaan nykytekniikan tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi pyöräillessä auttavat pehmustetut housut.

Kariranta neuvoo valitsemaan vaellukselle hyvät jalkineet, joilla on jo aikaisemmin kävellyt. Uusilla kengillä kävellessä voi tulla epämiellyttäviä hiertymiä.

– Kamera kannattaa ottaa mukaan. Vaeltaessa aistit herkistyvät ja on helpompi nähdä asioita ympärillä, Kariranta toteaa.

Vesipullo on myös ehdoton varuste. Kariranta on unohtanut kerran pullon, eikä aio tehdä sitä toiste. Fyysisessä rasituksessa ihminen menettää nestettä hikoilemalla. Siksi vaeltaessa on tärkeää juoda.

Pihkalan mukaan vaeltajan kannattaa ottaa mukaan avoin mieli. Hänen vetämillään vaelluksilla osa matkasta tehdään hiljaisuudessa. Silloin omille ajatuksille on tilaa.
 

Vaelluksia Vantaalla
 

Kivikirkkojen vaellus

Vaellus lähtee Espoon tuomiokirkolta lauantaina 26.8. kello 8 ja perillä Vantaan Pyhän Laurin kirkossa ollaan noin kello 18–19. Ilmoittautuminen torstaihin 17.8. mennessä sähköpostitse mari.mathlin@evl.fi tai puhelimitse 050 438 0182. Osallistumismaksu 10 euroa. Hintaan sisältyvät käytännön järjestelyt, kuten opaspalvelut.

Lue lisää
 

Pyhän Laurin vaellus

Vaellus järjestetään lauantaina 12.8. Rauhalliset kävelijät lähtevät Helsingin Vanhankaupunginlahdelta kello 10 ja reippaat kävelijät kello 11. Pyhän Laurin kirkkoon tullaan noin kello 14. Vaellus on maksuton.

Lue lisää
 

Vantaan vanha kirkkotie

Vantaan vanha kirkkotie kulkee puolen kaupungin halki, mutta sillä voi kokea lähes koko kaupungin. Kulkija löytää tätä päivää ja keskiaikaa, kartanoa ja kerrostaloa, kauppakeskittymiä ja luonnonrauhaa.

Reitti seurailee historiallista Kuninkaantietä Linnaisista Pyhän Laurin kirkolle ja sen yhteispituus on 15,5 km. Pysähdyspaikkoja on seitsemän.
 
Matkan varrella olevista kylteistä löytyy älyruutu, jonka voi lukea älypuhelimella. Nettisivuilta löytyy tietoa reitin historiasta mutta myös lyhyitä hartaustekstejä matkaevääksi.

Lue lisää

 

► Lue juttu kokonaisuudessaan Kirkko ja kaupunki -lehden sivuilta

Teksti: Tarmo Ylhävuori
Kuva: Yrjö Laiho
 

« Uutislistaukseen