Keskiaikaharrastus vie matkalle menneisyyteen, ilman kulkutauteja ja muita ikävyyksiä

4.8.2017 15.34

Lindgren_THUMB.jpg
Keskiaikaharrastajien tapahtumissa saa aavistuksen siitä, mitä matkustus ajassa taaksepäin voisi olla. Jukka Lindgrenistä tulee niissä saksalainen kauppias.


Toisinaan kun Jukka Lindgren perheineen palaa keskiaikaharrastajien tapahtumasta, muu maailma näyttää vähän aikaa oudolta ja meluisalta. Niin omistautuneita keskiaikaharrastajat ovat harrastukselleen ja niin vahvasti maailma vie mukanaan.

Jukka Lindgren löysi keskiaikaharrastuksen vaimonsa ansiosta.

– Vaimo aloitti, minä katselin ja seurailin. Mielikuvani oli, että keskiaikaharrastajien tapaamisissa isot miehet mätkivät toisinaan rottinkimiekoilla ja naiset ompelevat.

Sittemmin Lindgren on oppinut, että keskiaikaharrastus voi pitää sisällään hyvin erilaisia asioita. Jotkut tekevät käsitöitä, jotkut miekkailevat, jotkut laulavat tai soittavat, jotkut erikoistuvat keskiajan ruokaan, toiset kieleen... Kaikki elävöittävät historiaa ja oppivat paljon siitä, miten ennen elettiin.

Lindgrenin oma juttu löytyi heraldiikasta eli lipuista ja vaakunoista. Kun harrastaja haluaa itselleen oman vaakunan, hän kääntyy Lindgrenin puoleen.

Airut välittää tietoa ilman äänentoistolaitteita

Jukka Lindgren kuuluu keskiaikaseura Hukkaan. Seuran jäsenet tapaavat lähes viikoittain Oulunkylässä sekä erilaisissa tapahtumissa. Jokainen on luonut itselleen keskiaikaisen hahmon ja uskottavan nimen, sellaisen, joka olisi voinut olla käytössä.

Periaatteessa hahmo voi olla kuka vaan, mutta lähes poikkeuksetta he ovat ylempää luokkaa tai aatelisia, jotka voivat rekisteröidä itselleen myös vaakunan. Heidänkaltaisten elämästä tiedetään enemmän.

– Historia on pitkälti hyvinvoivien kirjoittamaa historiaa. Tavalliset ihmiset raatoivat pelloilla, Lindgren muistuttaa.

Lingrenin oma hahmo on Herr Johann vom Hasengraben, Lyypekistä alun perin kotoisin oleva hansakauppias, joka on päätynyt Suomeen haaksirikon ja rakkauden vuoksi.

– Idea lähti siitä, että olen aina tykännyt Saksasta ja saksalaisista ihmisistä.

Tapahtumissa, kuten Helsingan keskiaikapäivässä, Lindgren toimii airuena, joka on eräänlainen viestintuoja ja seremoniamestari. 12. elokuuta hän kulkee Pyhän Laurin kirkon ympäristössä airuenkäärön kanssa, kuuluttamassa tulevista tapahtumista.

– Olen harrastanut laulua ja siitä on ollut hyötyä. Pitää tietää, miten voi huutaa ilman, että ääni menee.

Vaellusta, markkinoita, messua ja musiikkia Helsingin pitäjän kirkolla

Vantaalla vietetään 12. elokuuta Helsingan keskiaikapäivää. Samana päivänä järjestetään Pyhän Laurin vaellus, jossa voi valita mieleisensä reitin ja lähtöpaikan. Kaikkien reittien päätepaikka on Pyhän Laurin kirkko. Vaellukselle voi osallistua kävellen tai pyörällä.

Lähtöpaikat:

  • Vanhankaupunginlahti, Helsinki klo 10 (rauhalliset kävelijät), klo 11 (reippaat kävelijät), pituus noin 10 km
  • Helsingin Tuomiokirkon portaat klo 9, pituus noin 16 km
  • Tikkurilan kirkko (Asematie 12) klo 12, pituus 4,5 km
  • Asolan seurakuntatalo (Asolantie 6) klo 11, pituus n. 9 km
  • Vetokankaan uimaranta (Vantaanlaaksontie 3) klo 11, pituus noin 8 km
  • Hakunilan kirkko (Hakunilantie 48) klo 11, pituus n. 8 km

Lisätiedot vaelluksesta ja reiteistä: www.vantaanseurakunnat.fi
 

Lue juttu kokonaisuudessaan Kirkko ja kaupunki -lehden sivuilta

Teksti: Hanna Antila
Kuva: Marianna Siitonen

« Uutislistaukseen