Tunnelmallisessa Hääyössä sanotaan tahdon

28.7.2017 10.30

Nettihääyö_THUMB.jpg
Pääkaupunkiseudun vanhimman rakennuksen kivimuurit todistavat syyskuussa onnen hetkiä, kun Hääyö-tapahtuma järjestetään Vantaan Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) perjantaina 15. syyskuuta.


Jo perinteeksi muodostunutta Hääyötä vietetään nyt yhdeksättä kertaa. Vuosien varrella tapahtumassa on saanut toisensa mittava määrä pareja, esimerkiksi viime vuonna sanoi tahdon 36 paria.

Hääyössä yhtenä vihkipapeista toimiva Tikkurilan seurakunnan pastori Terhi Viljanen sanoo, että tapahtuma sopii kenelle vain sellaiselle parille, joka haluaa helposti, mutta juhlavassa tilaisuudessa kirkossa naimisiin. Papin kannalta Hääyössä töissä oleminen on puolestaan haastavaa ja jännittävää. Mukana on kaikenikäisiä pareja, eikä etukäteen voi tietää, millainen pari on tulossa vihittäväksi. 

– Paljon on jo pitkään yhdessä olleita pareja, 20 vuotta yhdessä olleet haluavat vaikkapa mennä naimisiin vuosipäivän kunniaksi. Sitten on esimerkiksi leskiä, jotka ovat kohdanneet toisensa. On pareja, jotka odottavat lasta ja haluavat yhteisen nimen ennen lapsen syntymää, mutta saattavat järjestää ehkä vielä suuremman juhlan sitten joskus myöhemmin.

Tunnelma Hääyössä on aivan omanlaisensa niin vihkiparin kuin papinkin kannalta.

–Jännitys kuplii, kun parit odottavat omaa vuoroaan. On erilaista kuin muissa häissä. On melkeinpä niin, että jos pappi on ollut mukana Hääyössä kerran, haluaa hän olla mukana uudestaan, Viljanen kuvailee tapahtuman erityisyyttä.

Tilaisuus on avoin kaikille, myös vaikkapa heille, jotka haluavat vain tulla kuuntelemaan kirkkoon häämarsseja ja fiilistelemään hääonnea. 

–Edellisten vuosien vihkipareja  käykin katsomassa häidensä vuosipäivänä, mikä on meininki Hääyössä on tällä kerralla.

Etkoilla odotus tiivistyy 

Viime vuonna vietettiin ensimmäistä kertaa etkoja, joista saadut hyvät kokemukset rohkaisivat järjestelyyn myös tänä vuonna. Etkot pidetään  Pyhän Laurin Kappelilla (Pappilankuja 3) klo 18.30 alkaen.

–Etkot ovat osa valmistautumista, kun halutaan helpot juhla, niin kakkukahvitkin saa siellä valmiina, Viljanen toteaa.

Omaa vihkivuoroaan odottaessaan voi halutessaan paitsi nauttia kakkua musiikin säestyksellä esimerkiksi osallistua Original Sokos Hotel Vantaan lahjoittaman hotellipaketin arvontaan.

Ensimmäinen Hääyö vuonna 2009   

Hääyö-tapahtuman ideoija ja ”isä” oli alkuvuonna sukellusonnettomuudessa menehtynyt Tikkurilan seurakunnan kappalainen Heikki Leppä. Leppä kertoi itseään kiehtoneen ajatuksen yöaikaan pidettävästä tapahtumasta, jonne olisi helppo ja mutkaton tulla. Pyhän Laurin kirkko tarjosikin tällaiselle tilaisuudelle hienot sekä sopivat puitteet ja tämä Tikkurilan seurakunnan tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009.

Hääyön idea vaivattomasta ja tunnelmallisesta avioliittoon vihkimisestä on sittemmin levinnyt myös muualle, esimerkiksi Tampereelle. Vantaalla tapahtumaa vietetään perinteisesti hämärtyvässä syysillassa, aina syyskuun kolmantena perjantaina Pyhän Laurin kirkolla.

► Hääyö Facebookissa

► Katso kuvia vuoden 2016 Hääyöstä

Perustietoa Hääyössä avioliittoon aikoville:

Mukaan tarvitset vain:

  • tulevan puolisosi ja sormukset
  • avioliiton esteettömyystodistuksen
  • molempien henkilöllisyystodistukset

Avioliiton esteettömyystodistus on tilattava seurakunnasta tai keskusrekisteristä (esimerkiksi Vantaan seurakuntien keskusrekisteri) viimeistään pe 8.9.2017.

Huom! Esteettömyystodistuksesta tulee ilmetä, että

  • Molemmat kuuluvat kristilliseen kirkkokuntaan tai uskontokuntaan
  • Ainakin toinen on luterilainen
  • luterilaisilla on rippikoulu suoritettu

Esteettömyystodistuksessa on merkintä rippikoulun käymisestä. Jos se jostain syystä puuttuu, pyydä lisäksi seurakunnasta virkatodistus, jossa rippikoulun käyminen näkyy. Kysy tarkempia tietoja omasta kotiseurakunnasta/keskusrekisteristä.

Ilman voimassa olevaa ja yllä mainituilla tiedoilla varustettua esteettömyystodistusta ei voida vihkiä. Muista ottaa todistus/todistukset mukaan Hääyöhön!

Jos olet jo aiemmin solminut avioliiton maistraatissa, pyydä vihkimistodistus maistraatista ja ota se mukaan.

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, vihkivuorojen jako alkaa kirkolla kello 18.30.

Vihkimisessä tarvittavat kaksi todistajaa löytyvät seurakunnan puolesta, jos parilla ei ole heitä mukanaan.

Vieraiden määrällä ei ole rajoitteita ja kirkossa saa olla muiden parien vihkimisen ajan.

Teksti: Elina Kuitto
Kuva: Sini Pennanen

 

« Uutislistaukseen