Pekka Toivonen Piano Weekin konsertti Pyhän Laurin kirkossa

to 13.9. kello 19.00

Pekka Toivonen Piano Weekin konsertti Pyhän Laurin kirkossa Pyhän Laurin kirkko

Muusikot: Pekka Toivonen (piano) ja Lily-Marlene Puusepp (harppu). Pekka Toivonen Piano Week on Helsingin kaupungin tukema musiikkifestivaali, joka levittäytyy syyskuussa pääkaupunkiseudun kirkkoihin. Omintakeisen säveltäjän ja pianistin Pekka Toivosen musiikki matkaa viikon aikana lännestä itään, läpi kaupunginosien ja yhteiskuntaluokkien. Toivosen hiljaisuudesta ammentavat, määritelmiä vieroksuvat, kirjoitetusta improvisointiin venyvät pianoresitaalit ovat itseenpäin käperryttäviä, kuulijan sielua eheyttäviä elämysmatkoja. Kaikki viikon konsertit ovat uniikkeja, sillä jokapäiväinen yllätyselementti on vieraileva solisti – minimalistiseen, vapaana virtaavaan pianomusiikkiin sulaa sisään milloin harpisti, milloin viheltäjä. Vapaa pääsy, maksullinen ohjelma (taidejulkaisu).

Vapaus on paitsi tämän vuoden kattoteema myös kaiken luomisen alkulähde. Pianon äärellä olen vapaa ja kuriton, kertoo Pekka Toivonen. Kaikenlaisten rajojen rikkominen ja taiteen muotojen yhteensaumaaminen ovat Toivosen tekemisen perusteesejä. 

Vuonna 2016 Temppeliaukion kirkossa esitettiin hänen My Signs -monimediateoksensa, joka yhdisteli ennennäkemättömällä tavalla elävää musiikkia ja liikkuvaa kuvaa orkesterin, kuoron ja yksikanavaisen videoprojisoinnin avulla. Konsertin tuotti Grafia ry Toivosen Vuoden Graafikko -valinnan kunniaksi.

Vuonna 2017 entinen graafikko paneutui painovärien musiikilliseen olemukseen, jonka lopputuloksena syntyi CMYK – nelivärijousikvartetto. Se kantaesitettiin jousikvartetin, harpun, kirkkourkujen, viheltäjän ja valojen voimin Helsingin Vanhassa kirkossa viime lokakuussa. 

Viime toukokuussa kantaesityksen sai sävellystyö Suite for Life, jousikvartetosta oktetoksi laajentunut teos, jonka kiinalainen kalligrafi Pan Jianfeng loihti samanaikaisesti kuvan muotoon – maalausalustanaan kolmemetrinen peili.

Uusklassisen musiikin luominen ja sen uudella tavalla esittäminen on Toivosen pitkäaikainen päähanke, mutta myös kokeilut elektronisen ja improvisoidun musiikin puolella jatkuvat. 

Heinäkuussa julkaistiin Toivosen ensimmäinen täyspitkä albumi New Sheriff osana Kasino Records -levymerkin lanseerausta. Svart Recordsin alamerkkinä toimiva, taidemusiikkiin keskittyvä ja pieniä vinyylipainoksia julkaiseva levymerkki on Toivosen ja taiteilija Vilunki 3000:n kuratoima. 

Samaiselle levymerkille on kiinnitetty myös Toivosen ja taiteilija Daniel Palillon duo, free jazzia elektronisesta ympäristöstä ammentava DPPT. Viime viikolla studiossa kävi ”Suomen epäortodoksisin jazzyhtye”, ammattimuusikoista koostuva Pekka Toivonen Ensemble, joka valmistelee niinikään genrevapaata debyyttilevyään.

Musiikissa on totuus, mutta sen esiin kaivamiseen on muitakin keinoja kuin vallitsevat logiikat ja lajimääritelmät. Niihin fakkiutuneesti uskovat toimivat tulppana uuden kehittymiselle, Toivonen lataa.

Pianoviikko huipentuu kantaesitykseen: perjantaina Saksalaisessa kirkossa kuullaan Toivosen säveltämä vihellyssonaatti. Viheltäjälle, viululle, sellolle ja pianolle kirjoitetun teoksen solistina toimii sen tilaaja, viheltäjä Mikko Supponen

Teoksesta löytyy sekä huoletonta iloa että lohdutonta surua. Ja vaikka kyseessä onkin vakavan musiikin konserttisarja… Tervetuloa viihtymään, Toivonen päättää pilke silmäkulmassaan.


 

Pekka Toivonen Piano Week 10.–14.9.2018

10.9. klo 19 Otaniemen kappeli, Jämeräntaival 8, Espoo
11.9. klo 19 Lauttasaaren kirkko, Myllykallionrinne 1, Hki
12.9. klo 19 Malmin kirkko, Kunnantie 1, Hki
13.9. klo 19 Pyhän Laurin kirkko, Kirkkotie 45, Vantaa
14.9. klo 19 Saksalainen kirkko, Bernhardinkatu 4, Hki

Vapaa pääsy, maksullinen ohjelma (taidejulkaisu), yllätysesiintyjiä:

10.9. Ilkka Ferm, tenorisaksofoni
11.9. Johanna Tarkkanen, piano
12.9. Miia Reko, flyygelitorvi ja trumpetti
13.9. Lily-Marlene Puusepp, harppu
14.9. Mikko Supponen, vihellys; Kaisa Ruotsalainen, viulu; Tatu Ahola, sello


Järjestäjä

Tikkurilan seurakunta

Katso myös

ke 14.11. klo 15.00 -16.00

Itä-Hakkilan alakoulun pikkurakennus

ke 14.11. klo 17.00 -17.45

Ilolan seurakuntatalo

Lapsikuoro

Tikkurilan seurakunnassa aloittaa uusi lapsikuoro. Kuoro on tarkoitettu 6–12-vuotiaille. Kuoron tavoitteena on kokea yhdessä laulamisen iloa, Tervetuloa!
ke 14.11. klo 18.30 -21.00

Korson seurakuntakeskus

Vantaan seurakuntien kamarikuoro

Harjoitukset Korson kirkolla keskiviikkoisin.