Valoa kohti -konserttisarja; Johannes Kastaja -oratorio (Alessandro Stradella: Oratorio di San Giovanni Battista)

su 25.3. kello 19.00 - kello 20.30

Valoa kohti -konserttisarja; Johannes Kastaja -oratorio (Alessandro Stradella: Oratorio di San Giovanni Battista) Pyhän Laurin kirkko

Pyhän Laurin kirkossa kuullaan palmusunnuntaina pitkästä aikaa Suomessa Alessandro Stradellan (1639–1682) Johannes Kastaja -oratorio, Oratorio di San Giovanni Battista. Se sai ensiesityksensä palmusunnuntaina 1675 eli 343 vuotta sitten. Barokkiorkesteri Ensemble Nylandiaa johtaa cembalisti-kapellimestari Matias Häkkinen. Nimiosan laulaa kontratenori David Hackston, muissa rooleissa Jussi Merikanto, Juho Punkeri, Elli Vallinoja ja Meri Metsomäki.

Ohjelma 20 / 15 euroa. Osta ennakkoon täältä: https://holvi.com/shop/orpheusmuses/product/ff27b9c34da55d2386f3d81cd1b00623/

Teoksen esityskieli on italia. Kesto 1h 30 min (sis. väliajan).

Alessandro Stradella (1639–1682) sävelsi San Giovanni Battista -oratorion palmusunnuntaiksi 1675 Rooman San Giovanni dei Fiorentinin kirkkoon. Laulullisesti vaativa teos edustaa syvää barokkia. Musiikki on eläväistä ja rytmisesti kukoistavaa, sidottu tekstin vivahteisiin. Vaikka teos on kirkkoon tarkoitettu, dramaturgia on hyvin oopperamainen. Raamatun kertomukseen perustuvan libreton kirjoitti sisilialainen pappi Girardo Ansaldi.

Tarina kuvaa Johannes Kastajan teloitusta edeltäviä tapahtumia Juudean kuninkaan Herodeksen hovissa. Herodes on ottanut vaimokseen velipuolensa Filippoksen vaimon, Herodiaan, jolla on tytär Salome. Johannes moittii juhlivaa kuningasta moraalittomasta elämästä, ja ärsytetty Herodes vangitsee hänet. Salomen viehkeä tanssi miellyttää kuningasta niin, että hän haluaa toteuttaa Salomen pienimmänkin toiveen. Äitinsä käskystä Salome pyytää Herodesta teloittamaan Johanneksen. Herodes suostuu ja Johanneksen pää tarjotaan Salomelle hopealautasella.

Matteus kirjoittaa tapahtumista seuraavasti: ”Mutta kun Herodeksen syntymäpäivä tuli, tanssi Herodiaan tytär heidän edessään, ja se miellytti Herodesta; sentähden hän valalla vannoen lupasi antaa hänelle, mitä ikinä hän anoisi. Niin hän äitinsä yllytyksestä sanoi: ”Anna tuoda minulle tänne lautasella Johannes Kastajan pää”. Silloin kuningas tuli murheelliseksi, mutta valansa ja pöytävierasten tähden hän käski antaa sen. Ja hän lähetti lyömään Johannekselta pään poikki vankilassa. Ja hänen päänsä tuotiin lautasella ja annettiin tytölle; ja tämä vei sen äidilleen.” (Matt 14:6–11)

Rooleissa laulavat:

Salome: Meri Metsomäki
Herodiade: Elli Vallinoja
Battista: David Hackston
Consigliare: Juho Punkeri
Herode: Jussi Merikanto

Ensemble Nylandia, johtaa Matias Häkkinen

Orpheus’ Muses tuottaa ja ideoi barokkiooppera- ja -oratorioesityksiä. Myös varhaisemmat laulu- ja näyttämömusiikin muodot ovat ohjelmistossa mukana. Lue lisää: http://www.orpheusmuses.com/

 

Pääkaupunkiseudun vanhimman rakennuksen, Vantaan Pyhän Laurin kirkon Valoa kohti -konserttisarjassa (20.3.-1.4.) kuullaan monipuolisesti musiikkia hiljaisen viikon ja pääsiäisen tematiikkaan sopien.


Järjestäjä

Tikkurilan seurakunta