12 teesiä: Musiikki herättää - Martinpäivän kirkkoilta: Kolme kirjettä Laestadiukselle

la 11.11. kello 19.00

12 teesiä: Musiikki herättää - Martinpäivän kirkkoilta: Kolme kirjettä Laestadiukselle Myyrmäen kirkko

Laestadius - Pohjolan reformaattori? 12 teesiä -sarjaan yhdestoista konsertti on Jyrki Linjaman kirkko-oopperan visualisoitu konserttiversio

Kirkko-ooppera "Kolme kirjettä Laestadiukselle", visualisoitu konserttiversio.

Libretto Michael Baran ja Jyrki Linjama. Rooleissa Laestadius: Esa Ruuttunen, Enkeli Sofia, sekä naisia Laestadiuksen ja nykylestadiolaisuuden vaikutuspiiristä: Laura Mäkitalo, kapellimestari Juhani Lamminmäki.

Oopperassa on väliaika, kokonaiskesto n. 2 t 15 min.

Ohjelma 20 euroa.

Huomaa vaihtunut aika! Ennakkotiedoista poiketen tilaisuus on lauantaina 11.11. klo 19.

 

Kirkko-ooppera "Kolme kirjettä Laestadiukselle" tapahtuu pari minuuttia ennen Lars Levi Laestadiuksen kuolemaa, silmänräpäyksen kestävän tajuttomuuskohtauksen aikana. Ajan ja paikan rajat katoavat. Laestadius elää läpi takaumia menneisyydestään, mutta saa myös kolme kirjettä tulevaisuudesta, nykyajasta. Ne on kirjoittanut kolme naista, joista kukin on kasvanut vanhoillislestadiolaisen perinteen sisällä ja joutunut sen puitteissa kulttuurisen, hengellisen tai seksuaalisen väkivallan uhriksi. Ooppera käy Laestadiuksen elämää läpi teemojen (kulttuuri, nainen, lapsi), ei kronologian kautta. Herätysjohtajaa saattaa hänen elämänsä loppuhetkillä Sofia, enkeli ja viisas sananviejä.

Teoksen keskeisimmät sisällöt kiteytyvät  raamattumeditaatioissa sekä kahdessa Anna-Maija Raittilan runossa. Oopperan lopussa lähestytään kysymystä siitä, mikä kantaa ihmistä hänen joutuessaan kohtaamaan raskaan elämän kuorman. Vastauksena on toisaalta kirkas rehellisyys, suru ja resignaatio, mutta ennen muuta Kristuksen armo.

Teoksen kesto on noin kaksi tuntia. Siinä on prologi ja kolme näytöstä.

Jyrki Linjama ja Michael Baran

 

http://www.kirkkomusiikkijuhlat.fi/blogi

 

http://www.kirkkomusiikkijuhlat.fi/layout/sivutiedostot/Kolme-kirjetta-Laestadiukselle-libretto.pdf

 


Järjestäjä

Vantaankosken seurakunta

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö