"Suomessa AD 1100-1550" -postimerkkinäyttely

to 28.9. kello 09.00 - ma 6.11. kello 16.00

Rekolan Pyhän Andreaan kirkko

Postimerkkinäyttely Rekolan kirkolla

Postimerkkinäyttely Rekolan kirkolla 1.9.-16.11

Kaisa Koivula, 54 kertoo...

Olen Kaisa Koivula, 54 v., ja olen ollut Rekolan seurakunnan jäsen vuodesta 1999 lähtien. Nykyään olen aktiivinen Rekolan Alfa-tiimin jäsenenä. Alfa-kurssi on vapaaehtoisten ohjaama kurssi, jossa käydään kristinuskon perusteet kiinnostavalla tavalla läpi. (Seuraava kurssi järjestetään 20.9.–5.12.2017. Tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet!)

Olen myös Suomen keskiajasta kiinnostunut aihefilatelisti. Aihefilatelia on filatelian ala, jossa kerrotaan jokin tarina, joka kuvitetaan filateelisella materiaalilla. Enimmäkseen käytetään postimerkkejä, postileimoja ja ehiöitä (kortteja, joihin on valmiiksi painettu postimaksumerkintä). Lisäksi aihekokoelmiin etsitään kaikkea mahdollista muuta virallista postin kulkuun liittyvää materiaalia. Filateliassa voi kilpailla. Postimerkkinäyttelyt ovat yleensä myös kilpailuja, joissa tuomarit arvostelevat filateelisia kokoelmia. Aihefilatelia on yksi kilpailuluokka. Minun kokoelmani on pärjännyt aika hyvin, vaikka olen alkanut harrastaa filateliaa vasta aikuisena, sain ison kullatun hopeamitalin kansallisessa kilpailussa 2014.

Keskiajasta kiinnostuin jo parikymmentä vuotta sitten. Huomasin, että minulle tulee aina hyvä mieli kun menen suomalaiseen keskiaikaiseen kirkkoon. Minua alkoi ihmetyttää, miksi Suomeen oli rakennettu niin monta samanlaista kirkkoa, millaisessa yhteiskunnassa ne rakennettiin ja ennen kaikkea, tuliko rakennusajan ihmisille samanlainen hyvä olo kuin minulle, kun he tulivat kirkkoon. (Viimeisimpään kysymykseen en kylläkään ole vielä saanut vastausta.) Aloin kerätä kirkkoja; halusin käydä kaikissa suomalaisissa keskiajan kirkoissa. Tähän päivään mennessä olen käynyt melkein kaikissa vähintään pihalla.
Aluksi keskiajasta oli hankalahko saada tietoa. Nyttemmin keskiaika on tullut muotiin, tutkimusta tehdään paljon ja uutta tietoa ja julkaisuja tulee jatkuvasti lisää. On aika helppoa löytää sellaisiakin tiedon murusia, joita voi kuvata filateelisella materiaalilla.

Olen itsekin ollut keskiaikaisilla yleisökaivauksilla kylätonteilla. On aika mukava löytää veitsi tai ruoanvalmistusastian palanen juuri siltä paikalta, mille sen joku keskiajalla jätti. Tuntuu, että pääsee hieman lähemmäs keskiajan ihmistä.

Paljon olen oppinut uutta. Kristinuskoa ei tuotukaan Suomeen miekalla vaan rauhassa opettaen. Noitavainot alkoivat Suomessa vasta 1600-luvulla (ja silloinkin hyvin suppeina). Keskiajallakin oli useita liikkeitä, joissa innostuttiin Raamatun sisällöstä ja käännyttiin pelastavan Jeesuksen puoleen. Fransiskaanit, jotka vaikuttivat Suomessa merkittävästi, tiesivät jo 1200-luvulla, että maapallo on pyöreä. Kun opettelee uutta, saa ravistella omia käsityksiään monista asioita.

Filateliaan keskiaika yhdistyi siskoni kehotuksesta. Näytin hänelle kansiosivuja, joita olin tehnyt kirkoista, joissa olin vieraillut. Mukana oli jo postimerkkejä.  Sivuni näyttivät aika paljon aihefilatelisen kokoelman sivuilta, vaikka en sitä tiennyt. Sisko sanoi, että sinun pitäisi tehdä tuosta aihekokoelma. Tuli sitten kesä, jolloin minulla oli neljä päivää kesälomaa ja olin ne kaikki kuumeessa. Kun lähetin miestä kirjastoon sairauslukemista lainaamaan, sanoin hänelle, että tuo postimerkkiluetteloja, haluan nähdä, mitä keskiaikaan liittyviä postimerkkejä on julkaistu. Silloin ryhdyin filatelistiksi. Kun näytin sitten kansioitani perheelleni, muutama muukin innostui filateliasta. Sittemmin isänikin on kilpaillut kokoelmillaan. Liityin filatelisiin yhdistyksiin ja törmäsin hämmästyttävän ystävälliseen maailmaan. Vaikka kokoelmilla voi kilpailla, ei minun mahdollinen menestykseni ole toiselta pois. Apua on saanut aivan valtavasti kaikkeen, mihin sitä on kaivannut. Jokaiseen yhdistykseen olen ollut tervetullut.
Postimerkkikokoelman tekeminen keskiajasta on ollut sikälikin antoisaa, että olen voinut tehdä jotain konkreettista (kokoelmasivun) aina, kun olen oppinut jotain uutta keskiajasta. Tieto päässäni jäsentyy kokoelmalehtien avulla ja muistan sen paremmin. Olen saanut tutustua kahteen mielenkiintoiseen maailmaan ja olen saanut harrastuksen, jota voi viedä eteenpäin aina silloin kun aikaa on. Jos ei ole aikaa, kokoelman voi jättää sivuun; kohteet vain hiljalleen vanhenevat. Mikä on hyvä juttu filateliassa. Tervetuloa kokeilemaan! (Ja Alfa-kurssille myös!)

 

Alfa-kurssi: Rekolan kirkolla keskiviikkoisin 20.9.-29.11 klo 18-21


Järjestäjä

Rekolan seurakunta