Lutherin pidot

la 12.8. kello 17.00 - kello 22.00

Lutherin pidot

Pyhän Laurin kirkon makasiiniaukio

Lutherin pidoissa Vantaan Pyhän Laurin kirkolla voi istahtaa elokuussa keskiaikaiseen pitopöytään, nauttia musiikin ja ruoan lisäksi Lutherin seurasta sekä juhlistaa rennosti reformaatiota - kolmessa eri kattauksessa klo 17, 19 ja 21.

Pyhän Laurin kirkon, Kirkkotie 45, eteen pystytetään iso teltta, jossa tarjotaan kolme eri kattausta. Illallisen lisäksi luvassa on viihdyttävää ohjelmaa. Palan painikkeeksi voi ostaa Pyhän Laurin olutta, jota valmistetaan varta vasten pitoihin. Muinaisoluen tapahtumaan tuottaa akaalainen käsityöläispanimo Hopping Brewsters.

Illallisvieraiden joukossa kulkee itse Martti Luther tarjoilemassa kulttuurihistoriallisia makupaloja. Lutherin rooliin sujahtaa teologian tohtori, Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine (kuvassa). Laine lukee ruokailun aikana otteita Lutherin värikkäistä pöytäpuheista ja kertoo taustaa keskiaikaisista ruuista.

– Lutherin pidoissa tarjolla on ainakin mujeita eli muikkuja. Kala ja leipä kuuluivat keskiajalla olennaisesti talonpoikien ruokaan. Lihaa oli tarjolla vain suurina juhlapäivinä, Laine kertoo.

Jokapäiväinen olut

Ruuan rinnalla nautittiin olutta. Olut ja kalja esiintyvät myös vuodelta 1544 olevassa Mikael Agricolan kokoamassa rukouskirjassa, jossa kehotetaan elokuussa juomaan kaljaa ja välttämään saunomista nestetasapainon säilyttämiseksi.

– Niin Lutherille kuin Agricolallekin olut oli normaali asia. Tämän taustalla oli ajatus siitä, että Isä meidän -rukouksessa mainittu jokapäiväinen leipä tarkoitti viljaa, josta voidaan valmistaa olutta.

Kattauksien aikana ruokailijoita viihdyttää ruotsalaisduo Ute Goedecke sekä Per Mattsson. Duo esittää Lutherin ajan musiikkia aikakauden soittimilla. Tarjoilusta vastaavat Vantaan seurakuntien työntekijät sekä vapaaehtoiset. Tarjoilemassa on esimerkiksi Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Lutherin pitojen kattaukset järjestetään klo 17, 19 ja 21. Yksi kattaus kestää noin tunnin. Illallisen hinta on vantaalaisille 10 euroa ja muille 20 euroa. Ruokavaihtoehtoina ovat kala-, liha- sekä kasvis. Menu valitaan lippua ostettaessa.

Liput kattauksiin ovat myynnissä 11.8. saakka osoitteessa https://holvi.com/shop/brq/section/lutherin-pidotluthers-feast/

Tapahtuman toteuttavat yhteistyössä Vantaan seurakunnat ja BRQ Vantaa Festival. Lutherin pidot ovat osa Helsingan keskiaikapäivää ja reformaation merkkivuoden juhlintaa Vantaalla. Ennen Lutherin pitoja Helsingin pitäjän kirkonkylässä pääsee koko perheen voimin kokeilemaan jousiammuntaa, tutustumaan keskiaikaiseen Vantaaseen, osallistumaan piknik-konserttiin ja tekemään ostoksia keskiaikaisilla markkinoilla.

Teksti: Anna Äystö

► Tapahtuman koko ohjelma Facebookissa Helsingan keskiaikapäivä ja tapahtumakalenterissa.

► Lue Kirkon ja kaupungin juttu Lutherin pöytäpuheista


Järjestäjä

Kaikki seurakunnat BRQ Vantaa Festival