Reformaation merkkivuosi 2017

Reformaatiota juhlitaan Vantaalla pitkin vuotta. Katso ajankohtaiset reformaatiotapahtumat sivun alalaidasta.

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekauppaa vastaan. Tapahtuma käynnisti reformaation ajanjakson, jonka vaikutukset tuntuvat vielä 2000-luvullakin.

Reformaation vaikutukset eivät rajoittuneet vain uskontoon ja uskonnolliseen elämään, vaan sen aatteet vaikuttivat perustavalla tavalla myös kulttuuriin, yhteiskuntaan ja jokaisen ihmisen elämään. Ilman reformaatiota nykypäivän Suomikin olisi kovin erilainen.

Reformaation merkkivuotta vietetään Vantaalla ja muualla Suomessa ekumeenisena koko kansan juhlana. Juhlan tunnus on Armoa 2017! Se on samalla sekä toteamus että pyyntö. Merkkivuoden tarkoituksena ei ole vain muistella menneitä, vaan tavoitteena on myös katsoa yhdessä tulevaan.

► Lue lisää valtakunnalliselta Reformaatio 2017 -sivustolta.

 

Lue reformaatioon ja merkkivuoteen liittyviä lehtijuttuja Valomerkistä:

► Tällaista on piiloluterilaisuus (4.11.2016)

► Mitä Luther sanoisi somesta, ympäristöongelmista ja uskontojen kohtaamisesta? (19.5.2016)

► Luterilaiset ovat maailmalla prosenttikerho (11.5.2016)

 

12 teesiä kirkkomusiikista -konserttisarja ja virsipassi

Vantaalla reformaation merkkivuoden juhlinnassa musiikki on keskeisessä roolissa. Seurakuntien yhteinen 12 teesiä kirkkomusiikista -sarja saa innoituksensa Lutherin teeseistä. Sarjan konsertteja järjestetään kuukausittain ympäri Vantaata.

► Lue kanttori Noora Hultinin haastattelu

Keväällä 2017 tutustutaan reformaation hengessä myös virsikirjan uuteen lisävihkoon. Virsikirjan lisälehdillä -tapahtumissa lauletaan vihkoa läpi parisenkymmentä virttä kerrallaan. Yhteislaulutilaisuuksia järjestetään ympäri Vantaata, ja niihin osallistuu myös vantaalaisia kuoroja ja muusikkoja. Tilaisuuksissa voi äänestää omia suosikkejaan ja kerätä leimoja virsipassiin – kaikki virret läpilaulaneille on luvassa pieni palkinto. Yhteislaulukiertue huipentuu syksyllä järjestettävään suurtapahtumaan, jossa lauletaan yhdessä vantaalaiskuorojen kanssa lisävihon suosituimpia virsiä.

► Lue juttu: Uudet virret tutuiksi virsitreeneillä

Tarkemmat tiedot eri konserteista ja yhteislaulutapahtumista löydät listasta sivun alaosasta.

Merkkivuoden logo: Omenapuun muotoon kirjoitettu