Reformaation merkkivuosi 2017

Reformaatiota juhlitaan Vantaalla pitkin vuotta. Katso ajankohtaiset reformaatiotapahtumat sivun alalaidasta.

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekauppaa vastaan. Tapahtuma käynnisti reformaation ajanjakson, jonka vaikutukset tuntuvat vielä 2000-luvullakin.

Reformaation vaikutukset eivät rajoittuneet vain uskontoon ja uskonnolliseen elämään, vaan sen aatteet vaikuttivat perustavalla tavalla myös kulttuuriin, yhteiskuntaan ja jokaisen ihmisen elämään. Ilman reformaatiota nykypäivän Suomikin olisi kovin erilainen.

Reformaation merkkivuotta vietetään Vantaalla ja muualla Suomessa ekumeenisena koko kansan juhlana. Juhlan tunnus on Armoa 2017! Se on samalla sekä toteamus että pyyntö. Merkkivuoden tarkoituksena ei ole vain muistella menneitä, vaan tavoitteena on myös katsoa yhdessä tulevaan.

► Lue lisää valtakunnalliselta Reformaatio 2017 -sivustolta

 

Lue reformaatioon ja merkkivuoteen liittyviä lehtijuttuja Kirkosta ja kaupungista:

Lutherin neuvo raskasmieliselle: Syö, juo ja etsi toisten seuraa (14.7.2017)

Töölössä ja Tikkurilassa turvauduttiin pyhimyksiin ja magiaan – hiipivää reformaatiota talonpoika tuskin huomasi (5.6.2017)

"Jumala ompi linnamme" on antanut voimaa sodassa, politiikassa ja uskonvainoissa (8.5.2017)

 

 

12 teesiä kirkkomusiikista -konserttisarja

Vantaalla reformaation merkkivuoden juhlinnassa musiikki on keskeisessä roolissa. Seurakuntien yhteinen 12 teesiä kirkkomusiikista -sarja saa innoituksensa Lutherin teeseistä. Sarjan konsertteja järjestetään kuukausittain ympäri Vantaata.

► Lue kanttori Noora Hultinin haastattelu

 

Kokonainen päivä reformaation merkeissä: Pyhän Laurin vaellus, Helsingan keskiaikapäivät ja Lutherin pidot 12.8.2017

Elokuussa reformaatiota pääsee juhlimaan kaikin aistein. Perinteinen Pyhän Laurin vaellus kuljetaan tänä vuonna viidennen kerran. Vaelluksen pääreitti alkaa Helsingin Vanhankaupunginlahdelta. Vaelluksen aikana päästään tarkkailemaan vantaalaista luontoa ja maisemia. Vaelluksen päätepiste on Vantaan Pyhän Laurin kirkko, jossa vaeltajilla on mahdollisuus osallistua keskiaikaiseen Agricola-messuun.

► Lue lisää vaelluksen verkkosivuilta
► Pyhän Laurin vaellus Facebookissa

Samana päivänä Helsingin pitäjän kirkonkylällä vietetään jo tutuksi tullutta Helsingan keskiaikapäivää nyt reformaation merkeissä.

► Helsingan keskiaikapäivä Facebookissa

Illalla kokoonnutaan yhteiseen pöytään. Vantaan seurakunnat järjestävät yhdessä BRQ-barokkimusiikkifestivaalin kanssa Lutherin pidot Pyhän Laurin kirkon edessä la 12.8 klo 17 alkaen. Illan aikana järjestetään kolme kattausta jolloin syödään illallinen Lutherin ajan mukaisesti. Illallisen aikana on mahdollista ostaa myös Pyhän Laurin olutta, joka lanseerataan Lutherin pidoissa.

Pöytäpuhetta pitää itse Martti Luther, jona esiintyy teologian tohtori, Suomen ja skandinavian historiantutkija Esko M. Laine. Kattauksien aikana ruokailijoita viihdyttää ruotsalaisduo Ute Goedecke sekä Per Mattson, jotka soittavat ja laulavat Lutherin ajan musiikkia. Tarjoilusta vastaavat Vantaan seurakuntien työntekijät sekä vapaaehtoiset.
 
Lutherin pitojen aterialiput ovat nyt myynnissä BRQ Vantaa Festivalin sivuilla. Lipun hinta on 10 euroa vantaalaisilta ja muilta 20 euroa.
 
 

Reformaation merkkivuonna tapahtuu vaikka mitä! Tarkemmat tiedot eri tapahtumista löydät listasta sivun alaosasta.

Merkkivuoden logo: Omenapuun muotoon kirjoitettu